- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Svi učesnici specijalne operacije su za mene heroji

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji uručivanja ordena Zlatna zvezda nosiocima zvanja Heroj Rusije
Predsednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji uručivanja ordena Zlatna zvezda nosiocima zvanja Heroj Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je u Kremlju nosiocima zvanja Heroja Rusije orden „Zlatna zvezda“.
Među odlikovanima su vojnici i kosmonauti. Ceremonija je održana povodom Dana heroja otadžbine.
Kosmonauti Ivan Vagner i Sergej Kud-Sverčkov odlikovani su i počasnim zvanjem „Pilot-kosmonaut Ruske Federacije“.
Obraćajući se prisutnima, Putin je rekao da se osećaj ljubavi prema otadžbini prenosi sa kolena na koleno i da je svetinja, kao i da su građani Rusije ponosni na one koji sada učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini i brane pravo zemlje na nezavisnost.
On je napomenuo da je Rusija uvek odavala počast onima koji su svojom hrabrošću i nesebičnošću zaslužili visoko zvanje heroja.
Putin je naglasio da je važno shvatiti da domovinu pre svega čine ljudi, a ne teritorija.
On se tokom govora obratio onima koji se sada nalaze na prvoj liniji fronta. Kako je naveo, danas su uručena najviša državna priznanja vojnicima koji su pokazali izuzetnu hrabrost i odvažnost tokom specijalne vojne operacije i koji su odlikovani zvanjem Heroja Rusije.
Predsednik je svima iskreno zahvalio „za služenje Otadžbini, za odanost idealima koji su uvek i u svako vreme ujedinjavali Rusiju“.
„Želim da se obratim i onima koji se nalaze na prvoj liniji fronta. Za mene, za sve naše sugrađane, svako od vas je heroj. I zaista želim da osetite toplinu naših srca, toplinu ove zaista svenarodne podrške“, naglasio je Putin.
Dan heroja otadžbine obeležava se svake godine u Rusiji 9. decembra. Datum je posvećen prazniku Ruske imperije – Danu nosilaca ordena Svetog Đorđa, koji se obeležavao od 1769. do 1917. godine. Tradicija odavanja počasti herojima otadžbine nastavljena je u Rusiji 2013. godine. Od tada Putin svake godine održava prijem za heroje u Kremlju, sa izuzetkom poslednje dve pandemijske godine. Na Dan heroja otadžbine 2020-2021. godine šef države im se obratio video čestitkom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala