- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Hitno „crveno“ upozorenje u Nemačkoj: Situacija je napeta, smanjite potrošnju struje

CC0 / Unsplash / Dalekovod
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Pratite nas
U Nemačkoj raste strah od zimskog „blekauta“, odnosno nestašice struje, a operater „TransnetBV“ iz pokrajine Baden-Virtenberg prvi je koji je potrošače informisao o teškoj situaciji i pozvao ih da smanje potrošnju.
Potrošači u ovoj nemačkoj pokrajini od pre nekoliko nedelja status elektromreže mogu da provere preko aplikacije. Do sada je status uvek bio u „zelenom“, međutim, u sredu ujutro stanje je prešlo u „žuto“, a posle podne u „crveno“. Potrošačima se pojavio znak upozorenja, sa rečima „Molimo vas, pomozite“, piše „Velt“.
„Smanjite potrošnju kako bi održali stabilnost mreže“, poručeno je potrošačima. Oni su pozvani da isključe svoje uređaje u domaćinstvima i pređu na uređaje koji rade na baterije.
Operater je potrošačima uputio i poruku da je „situacija na elektro-mreži napeta“
Kako su objasnili iz „Transneta BV“, razlog za nestabilnu mrežu je nedovoljni kapacitet prenosa struje sa severa ka jugu, budući da na severu ima više vetroelektrana, a u proteklih nekoliko dana proizvodnja struje iz obnovljivih izvora je manja
Proizvodnja struje na jugu Nemačke zasnovana je na termoelektranama, kojih nema dovoljno da bi kompenzovali pad priliva struje, navodi „Velt“. Nemačka je, kako bi nadomestila manjak struje, morala da kupi 700 megavat-sati iz Švajcarske.
Iz „Transneta BV“ tvrde da nema rizika od nestašica struje u Baden Virtenbergu, ali ističu da je uvoz struje iz Švajcarske skup.
„Što više smanjimo potrošnju, to ćemo manje morati da uvozimo struju. To ne samo da štedi novac, već doprinosi i smanjenom zagađenju. Na kraju, uvoz skupe struje platiće i potrošači“, saopšteno je iz te kompanije.
Operater iz te pokrajine objasnio je da je uveo ovakvu aplikaciju za potrošače kako bi oni, budući da čine četvrtinu potrošnje, mogli da se uključe u štednju struje i da prepoznaju kada je trenutak za to. Kako su naveli, potrošači na taj način smanjuju i svoje račune, jer ukoliko štede, neće biti potrebe za uvoz skuplje struje.
Temom energetskog siromaštva bavila se emisija Energija Sputnjika
Naftna pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
RUSIJA
Evropljani nasamareni: Ograničenje cene ruske nafte dovešće do ozbiljnih posledica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala