Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eparhija raško-prizrenska: Sprovode se mere koje mogu podstaći na iseljavanje sa Kosova i Metohije

© Foto : Tijago FehejraPećka patrijaršija
Pećka patrijaršija - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Pratite nas
Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska izrazila je danas zabrinutost zbog najnovijih zbivanja na severu Kosova i Metohije, kao i u Velikoj Hoči, ukazujući na to da svakodnevno dobijaju zabrinjavajuće vesti od vernika da se pojačava pritisak kosovskih vlasti na srpski narod.
U saopštenju eparhije navodi se da kao Crkva koja je vekovima bila i ostala uz svoj narod na tim prostorima, ne može ravnodušno da gleda na sprovođenje mera koje izazivaju međuetničko nepoverenje i napetost i još više mogu da podstaknu srpski narod na iseljavanje.
"Ovakva situacija može da dovede do eskalacije nasilja koje nikome nije na korist", upozorili su iz eparhije.
Eparhija apeluje na kosovske institucije da pokažu uzdržanost i svest da se politički i pravni problemi ne mogu rešavati demonstracijom sile pred srpskim narodom, posebno u sredinama kao što je Velika Hoča, gde Srbi 23 godine jedva preživljavaju u getu.
Istovremeno očekuju od međunarodnih predstavnika da učine sve što je u njihovoj moći da se zaustavi najnoviji talas pritisaka na preostale pripadnike srpskog naroda, koji postupke kosovskih institucija doživljavaju kao direktnu pretnju - da za Srbe nema mesta na ovim prostorima.
Eparhija izražava duboku zabrinutost što su međuetnički odnosi i poverenje na Kosovu i Metohiji na najnižem nivou u poslednjih 20 godina i sve poziva na mir i uzdržanost.
Svi postojeći problemi moraju da se rešavaju bez etničkih tenzija i eventualne eskalacije nasilja, koje je neprihvatljivo i može imati dalekosežne negativne posledice, poručuju iz eparhije, preneo je Tanjug.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poslao je danas kosovsku policiju u Veliku Hoču da jednoj od najstarijih vinarija "Petrović" oduzme 40.000 litara vina.
Pripadnici KBS-a ispred kuće Srđana Petrovića u Velikoj Hoči - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
SRBIJA
Situacija u Velikoj Hoči se smiruje, zaplenjeno vino srpske porodice /video, foto/
Zastava tzv Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
SRBIJA
Vjosa Osmani: Odluka o izborima na severu za nekoliko dana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala