- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Borelj: Moramo nastaviti da pomažemo Ukrajini, ovaj rat se ne može završiti pobedom Rusije

© AP Photo / Aris OikonomouVisoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.  - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Pratite nas
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj odbacio je argumente dela evropske zajednice koja poziva na prestanak vojne pomoći Ukrajini radi okončanja sukoba i izjavio da namerava da nastavi takvu podršku po svaku cenu.
On je u govoru na godišnjoj konferenciji „Investicije u evropsku odbranu 2022“ objasnio da zna da u Evropi postoji javno mnjenje koje tvrdi da što duže EU bude pomagala Ukrajini, to će duže trajati rat i dodao da je veoma važno kako će se on završiti.

„Ovaj rat se ne može završiti pobedom Rusije i okupacijom Ukrajine. Moramo da nastavimo da podržavamo Kijev“, poručio je predstavnik EU.

Borelj je takođe naglasio da se Ukrajina „bori za sopstveni opstanak, ali da takođe brani zajedničke evropske vrednosti i bezbednost“.
„Ako je ovo istina, a ja verujem da jeste, onda je najmanje što možemo da uradimo da im pružimo vojnu podršku i pomoć u obuci. To je ono što mi radimo i što moramo da nastavimo da činimo“, zaključio je on.
Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, SAD i njihovi NATO saveznici aktivno snabdevaju kijevski režim oružjem, izdvajajući za to desetine milijardi dolara.
Moskva je više puta saopštavala da isporuke zapadnog oružja Ukrajini samo produžavaju sukob, a transport oružja predstavlja legitiman cilj za ruske snage.
Pored toga, ukrajinski vojnici se obučavaju u zapadnim zemljama. Ranije su ministri inostranih poslova Evropske unije objavili pokretanje misije obuke pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, čiji je cilj priprema najmanje 15.000 ukrajinskih vojnika. Bilo je saopšteno da će se centri za obuku nalaziti u Poljskoj i Nemačkoj, a operativni štav u Briselu.
Rusija i EU - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
RUSIJA
Kakve garancije za bezbednost Rusije i Ukrajine može dati Borelj? - Nikakve
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
RUSIJA
Rjabkov: Amerikanci dobro zarađuju na trenutnoj krizi u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala