- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mala skrivena galaksija pruža pogled u prošlost /foto/

© Foto : ESA/Hubble & NASA, R. ChandarSlika patuljaste galaksije NGC 1705 snimljena NASA/ESA „Habl“ teleskopom
Slika patuljaste galaksije NGC 1705 snimljena NASA/ESA „Habl“ teleskopom - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Pratite nas
Mala galaksija HIPASS J1131–31 viri iza odsjaja zvezde TIC 7215-199-1, zvezde Mlečnog puta koja se nalazi između „Habla“ i galaksije. Pre sto godina, ova zvezda u prvom planu koja se brzo kreće pojavila bi se direktno u vidokrugu, a galaksija „Pikabu“ se uopšte ne bi mogla otkriti.
Svemirskim teleskopom „Habl“ astronomi su proučili 60 zvezda u galaksiji i bili su zapanjeni činjenicom da su sve one relativno mlade — stare nekoliko milijardi godina ili mlađe.
Ovo je veoma neobično u obližnjem univerzumu, koji je imao oko 13 milijardi godina kosmičke istorije da se razvije.
„Pikabuove“ zvezde ukazuju da je to jedna od najmlađih i najmanje hemijski obogaćenih galaksija ikada otkrivenih u lokalnom univerzumu.
© Foto : NASA, ESA, G. Anand (STScI), A. Pagan (STScI)Zaklonjena zvezdom TIC 7215-199-1, patuljasta galaksija, zvana „Pikabu“, bila je skrivena decenijama
Encoberta pela estrela TYC 7215-199-1, a galáxia anã, denominada Peekaboo, ficou escondida durante décadas - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Zaklonjena zvezdom TIC 7215-199-1, patuljasta galaksija, zvana „Pikabu“, bila je skrivena decenijama
Mala galaksija pruža astronomima jedinstvenu priliku za buduću detaljnu analizu hemijskog okruženja koje se obično nalazi samo u veoma udaljenom, ranom univerzumu, gde nije moguće detaljno proučavanje hemijskog sastava pojedinačnih zvezda. „Pikabu“ je, u stvari, direktan portal u prošlost, koji nam omogućava da otkrijemo kakav je svemir izgledao u zoru vremena.
Smeštena 20 miliona svetlosnih godina od Zemlje, novootkrivena galaksija ima izuzetno malo metala, što ukazuje da se uglavnom sastoji od vodonika i helijuma, dok joj nedostaju ugljenik, kiseonik i gvožđe.
Trag koji je ostavio „Blu voler 3“ na noćnom nebu, snimljeno teleskopom - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ogroman satelit kvari svemirska istraživanja, a može da utiče i na mobilnu mrežu i bioritam /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala