Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučević: Odluka o vraćanju obaveznog vojnog roka nije doneta

© Sputnik / Lola Đorđević Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević
 Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Pratite nas
Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da odluka o vraćanju obaveznog vojnog roka nije doneta.
„Nigde nisam rekao da se vraća vojni rok. Rekao sam da se o tome razgovara i razgovaralo se i pre mog stupanja na dužnost. Razgovara se na nivou toga šta bi to značilo za vojsku, za zemlju, koliko bi to koštalo, kako bi se opremile kasarne za to….“, istakao je ministar za TV Prva.
On je podsetio javnost da obavezno služenje vojske nije ukinuto, već je samo suspendovano odlukom Narodne skupštine republike Srbije i da se njenom odlukom može i vratiti na snagu.
Odluka o vraćanju vojnog roka nije doneta, radi se velika i ozbiljna analiza i nije reč o tome da će se to desiti u narednim danima, niti da to znači da je Srbija blizu sukoba pa hoće da mobiliše decu, ponovio je Vučević.
Još jednom je ponovio da se samo razmatra ta mogućnost zbog nedovoljne popunjenosti kapaciteta vojske u ljudstvu.
„Nije reč o ratnim uslovima, već je reč o obučavanju ljudi za reagovanje na elementarne nepogode, na primer kad imamo smetove, poplave….svi očekuju od vojske da reaguje, kao i od policije. Onda svi kažu bravo momci… Ali nema neograničenih resursa. To mora da se održava“, rekao je Vučević i upitao gde su ostali zadaci Vojske Srbije - čuvanje granica, patroliranje nebom…
Odluka o vraćanju obaveznog služenja vojske mora biti doneta i u konsultacijama s predsednikom Srbije i reč je, još jednom ponavljam, o veoma ozbiljnoj analizi, zaključio je ministar odbrane.
Ministar je naglasio da je to tema o kojoj se razgovara, i da postoje razni modaliteti služenja.
"Jasno da ne može da se vrati 12 meseci, ali postoji nekoliko modaliteta - na nekoliko nedelja, tri meseca, šest meseci. Da bi pripremili vojnike oficiri bi tražili duži period, ali i tri nedelje je mnogo više nego ništa", ističe Vučević.
Pripadnici Vojske Srbije na prikazu ŠTIT 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
SRBIJA
Novi ministar odbrane Srbije za vraćanje vojnog roka, postoji rešenje i za starije od 30 godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala