- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Stoltenberg: Strahujemo od zaoštravanja sukoba u Ukrajini na proleće

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Pratite nas
Alijansa za sada nema informacije o incidentu sa napadima na vojne aerodrome u Rusiji, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Dodao je da Alijansa strahuje od zaoštravanja sukoba u Ukrajini na proleće sledeće godine.

„Nemam informacije o ovim konkretnim incidentima. Vidimo da Ukrajina sprovodi samoodbranu. Moramo da uzmemo u obzir kontekst. Vidimo svakodnevne napade Rusije na ukrajinske gradove, kritičnu infrastrukturu Ukrajine. I, naravno, Kijev ima pravo na samoodbranu“, rekao je Stoltenber koji je u onlajn režimu učestvovao na događaju koji je upriličilo izdanje „Fajnenšel tajms“.

Stoltenberg je ponovio stav Alijanse da NATO „podržava pravo Ukrajine kao suverene države na samoodbranu“.
Prethodno je agencija „Blumberg“ prenela izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da Vašington nije pomagao Ukrajini da nanosi udare na teritoriju Rusije.
Ukrajinske snage su 5. decembra pokušale da izbace iz stroja ruske avione velikog dometa, napadnuvši reaktivnim dronovima sovjetske proizvodnje vojne aerodrome „Djagiljevo“ u Rjazanjskoj oblasti i „Engels“ u Saratovskoj oblasti.
Ruska PVO uspela je da obori bespilotne letelice.

Završetak sukoba ne znači automatski i normalizovanje odnosa

Generalni sekretar smatra da okončanje sukoba u Ukrajini neće automatski dovesti do normalizovanja odnosa NATO i Moskve.

„Treba da shvatimo da okončanje ovog rata neće značiti povratak dobrim ili normalnim odnosima sa Rusijom. Treba biti spreman na dugotrajne komplikovane odnose sa Rusijom. To znači da je neophodno da investiramo u našu odbranu, jačanje kolektivnog obuzdavanja i odbrane NATO-a“, naglasio je sekretar.

On, istovremeno, smatra da „za sada nisu stvoreni“ uslovi za mirovne pregovore Rusije i Ukrajine i da Ukrajinci treba da odlučuju kada dođe vreme za pregovore.
Stoltenberg je istakao da članice NATO-a stalno razmatraju mogućnosti za isporuke novih vrsta oružja Ukrajini.
Pored toga, prema njegovim rečima, od velike je važnosti, takođe, i pitanje obezbeđenja efikasnosti funkcionisanja oružja koje je već isporučeno Ukrajini, isporuke municije, rezervnih delova, kao i tehničko održavanje ovih vrsta oružja.
Prema njegovim rečima, Alijansa strahuje od zaoštravanja sukoba u Ukrajini na proleće sledeće godine. On je zaključio da bi pobeda Rusije imala „ozbiljne“ posledice po NATO i učinila bi ga „ranjivijim“.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
RUSIJA
Lavrov: Alijansa laže
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala