- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Staze kojima se ređe ide: Izložba posvećena Jeleni Dimitrijević, Isidori i Desanki

© Foto : Narodna biblioteka SrbijeOtvaranje izložbe „Staze, spone, spoznaje“ posvećene Jeleni J. Dimitrijević, Isidori Sekulić i Desanki Maksimović
Otvaranje izložbe „Staze, spone, spoznaje“ posvećene Jeleni J. Dimitrijević, Isidori Sekulić i Desanki Maksimović - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Pratite nas
Izložba „Staze, spone, spoznaje“ posvećena Jeleni J. Dimitrijević, Isidori Sekulić i Desanki Maksimović otvorena je danas u Narodnoj biblioteci Srbije.
Izložba „Staze, spone, spoznaje“ podseća na tri značajne književnice iz Srbije preko staza kojima su, stvarno i metaforički, prošle, spona koje su stvarale i spoznaja koje nam svojim delom daruju. Izložba je nastala u okviru „Rute književnica“, projekta koji povezuje 14 autorki iz sedam slovenskih zemalja i koji je 2022. godine dobio sertifikat Saveta Evrope.
Upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo rekao je da izložba prati radove i, u određenom smislu, osvetljava živote i delo književnica i dodao da tu ne bi trebalo mešati metaforu i stvarnost.
Metafore su, u izvesnom smislu, sve one stvari koje se tiču biografije jedne književnice, ali je suštinska staza praćena kroz njihov rad i zato je ono što su te književnice ostavile za sobom „ona staza kojom bi trebalo da idemo“.
Koautorka izložbe Biljana Dojčinović istakla je da su sve tri predstavljene autorke kao ličnosti bile jake, radoznale i hrabre, različitog književnog senzibiliteta i odnosa prema pripadnosti i privatnosti u raznim fazama svojih prilično dugih života.
Knjiga Vetrova uspavanka Desanke Maksimović - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2020
Poezija Desanke Maksimović ostaje u školskom progamu
„Ova izložba želi da osvetli njihovu spisateljsku veličinu i, koliko može, onu ličnu stranu. Život na njihovim stazama u stvaranju spona sa drugima, putevima ka spoznajama koje one nama daju. Prisustvo ove tri književnice treba da nas podseti i na one mnogobrojne odsutne, na činjenicu da žensko autorstvo u književnom kanonu zanemareno i zapostavljeno i da i pisati i čitati možemo samo izvan granica. Pomerati ih, prelaziti, nomadski tragati za sopstvenim glasom i za onim glasom koji nama nešto važno kazuje.“
Pripremajući se za deo izložbe o Desanki Maksimović, koautorka Mirjana Stanišić se zainteresovala da istraži njen odnos sa Jelenom Dimitrijević i Isidorom Sekulić.
„Ovom izložbom odajemo počast trima velikim ženama naše književnosti i kulture, obeležavamo 160 godina od rođenja Jelene Dimitrijević, 65 godina od smrti Isidore Sekulić i ulazimo u godinu jubileja Desanke Maksimović kad će nizom svečanosti biti obeleženo 125 godina od rođenja i 30 godina od njene smrti“, zaključila je Stanišićeva.
Izložba traje do 17. marta 2023.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala