- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šest zemalja EU pozivaju Evropsku komisiju da koriguje antiruske sankcije

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave EU u Briselu
Zastave EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Pratite nas
Vodeće zemlje Evropske unije pozivaju Brisel da koriguje sankcije Rusiji tako da ne ometaju isporuke hrane i đubriva, prenosi „Fajnenšel tajms“ pozivajući se na dokumente.
Postojeće sankcije kritikovale su Francuska, Nemačka, Holandija, Španija, Belgija i Portugalija. Kako se navodi, iako je Evropska komisija dala preporuke o dozvoli transporta ruskog žita i đubriva, nekoliko vlada i transportnih operatora kaže da one nisu dovoljno pouzdane da garantuju pravnu zaštitu.

„Trenutna pravna situacija doprinosi kritici sankcija koje faktički ometaju trgovinu hranom i đubrivom“, navodi se u dokumentu, koji su sačinili predstavnici šest zemalja, prenosi list.

Autori dokumenta primećuju da se ponekad isporuke hrane u evropskim lukama zadržavaju duže nego što je potrebno, jer se kompanije plaše da se upuštaju u poslove sa ruskim kompanijama koje su u vlasništvu lica pod sankcijama. Sve u svemu, po njihovom mišljenju, trenutno postoji „nepoželjna“ situacija u kojoj se Evropska unija odnosi strožije po pitanju poljoprivrednih poslova sa Rusijom nego SAD i Velika Britanija.
„Ovo je u suprotnosti sa zajedničkom politikom EU u oblasti prehrambene bezbednosti“, piše u dokumentu.
U dokumentu se traži da se u sankcije unesu jasna objašnjenja kojima će se od odgovornosti osloboditi „sredstva ili ekonomski resursi“ potrebni za kupovinu, uvoz, izvoz ili transport poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Evropska unija priprema se za raspravu o devetom paketu sankcija Rusiji. Niz zemalja želi da iskoristi ovu diskusiju kao priliku za unošenje amandmana u vezi sa hranom i đubrivom, primećuje list.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala