- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska uništila privremenu bazu stranih plaćenika u Harkovskoj oblasti

© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaArtiljerci pucaju iz samohodnog topovskog sistema 2S7 "Pion" u zoni specijalne vojne operacije
Artiljerci pucaju iz samohodnog topovskog sistema 2S7 Pion u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Pratite nas
Kod naselja Borovsko u Harkovskoj oblasti uništen je punkt privremene dislokacije jedinice stranih plaćenika koji se bore na strani Ukrajine, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
Portparol je dodao da su u oblastima naselja Stupočki u DNR i Zeleni Gaj u Harkovskoj oblasti uništene dve kontrabaterijske radarske stanice američke proizvodnje AN/TPQ-50.
U napadu na punkt za opravku vojne tehnike u Donjeckoj Narodnoj Republici uništen je višecevni raketni bacač „Himars“ i 48 raketa za njega. U Harkovskoj oblasti uništena je radarska stanica za protivvazdušni raketni sistem S-300. Takođe je uništeno skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti.
Prema potvrđenim informacijama, napadom visoko preciznim oružjem kopnenog baziranja na skladište raketnog i artiljerijskog naoružana u jednom od pogona metalurškog kombinata „ArcelorMittal“ u Krivom Rogu uništeno je više od 70 raketa za višecevni raketni sistem „Himars“, dva lansera raketnog sistema „MLRS“, a četiri lansera ovog tipa su teško oštećena.
U krasno-limanskom pravcu ruske trupe nastavljaju da vode ofanzivna dejstva, tokom kojih su zauzele povoljnije linije i položaje. U borbama na ovom pravcu je u protekla 24 časa ubijeno više od 130 ukrajinskih vojnika, a uništena dva borbena vozila pešadije i jedan automobil.
Ruska artiljerija i avijacija sprečile su pokušaje napada ukrajinskih oružanih formacija u kupjanskom pravcu u LNR. U borbama je ubijeno do 70 ukrajinskih vojnika, a uništeno jedno borbeno vozilo pešadije, dva artiljerijska oruđa 2S1 „Gvozdika“, tri automobila i višenamenski amfibijski oklopni transporter.
U donjeckom pravcu sprečeni su pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da izvrše kontranapad u oblastima naselja Perše Travnja, Kurdjumovka, Kleščejevka i Majorsk u DNR. Tokom dana u ovom pravcu ubijeno je više od 40 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri borbena oklopna vozila i kamionet.
U južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage bezuspešno su pokušale da povrate izgubljene položaje u oblastima naselja Novomajorsko, Vladimirovka i Novopolj u DNR. Tokom borbi ubijeno je i ranjeno stotinak ukrajinskih vojnika, a uništeno jevno borbeno vozilo pešadije, oklopni transporter i četiri vozila.
Borbena avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije je u rejonu Artjomovke u Donjeckoj Narodnoj Republici oborila avion Su-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.
Tokom proteklog dana sredstva za PVO uništila su četiri ukrajinske bespilotne letelice u Luganskoj Narodnoj Republico i Harkovskoj oblasti.
Osim toga, presretnute su četiri rakete višecevnih raketnih sistema „Himars“, „Oljha“ i „Uragan“ u Harkovskoj oblasti, LNR i DNR.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 341 avion, 180 helikoptera, 2.638 bespilotnih letelica, 392 protivvazdušna raketna sistema, 7.020 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 913 borbenih vozila za višecevne raketne sisteme, 3.664 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 7.498 jedinica specijalnih vojnih vozila.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Pripadnici artiljerijskih snaga Narodne milicije LNR pucaju iz haubice D-20 kalibra 152mm - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska: Izveden forsirani napad na vojne objekte u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala