- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija razmatra različite odgovore na ograničavanje cene ruske nafte

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaCrpljenje nafte
Crpljenje nafte - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Pratite nas
Ruske vlasti razmatraju različite varijante kao odgovor na uvođenje granične cene ruske nafte od strane EU i zemalja G7, izjavio je za Sputnjik portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Razmatraju se različite varijante. Nakon donošenja odluke ona će biće objavljena“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li se zaista razmatraju ove tri vatijante ili su moguće druge.
List „Vedomosti“ je ranije napisao da ruske vlasti razvijaju tri moguća odgovora. Prvi je potpuna zabrana prodaje zemljama koje su podržale ograničenje, uključujući preko posredničkih zemalja ili čak njihovog lanca; drugi je zabrana izvoza po ugovorima, što uključuje uslov gornje granice cene; a treći je uvođenje indikativne cene – maksimalnog popusta na rusku naftu „Urals“ prema referentnoj klasi „Brent“ i zabranu prodaje po većem sniženju.
Naftne sankcije Zapada su stupile na snagu 5. decembra: Evropska unija prestaje da prihvata rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nameću ograničenje cena za njen pomorski transport na 60 dolara po barelu.
Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak je, komentarišući ove odluke, primetio da Rusija neće prihvatiti gornju granicu cena nafte, čak i ako bude morala da smanji proizvodnju. On je dodao da su takva ograničenja mešanje u tržišne instrumente, Rusija je spremna da radi samo sa onim potrošačima koji će raditi po tržišnim uslovima.
Tema emisije „Energija Sputnjika“ bila je primena zabrane uvoza ruske nafte morskim putem većini evropskih zemalja i poslediće koje će ta odluka doneti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala