- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nastavljeno suđenje mitropolitu Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika /video/

© Foto : Ustupljeno SputnjikuNastavljeno suđenje mitropolitu Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika
Nastavljeno suđenje mitropolitu Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Pratite nas
U nikšićkom Osnovnom sudu danas je nastavljeno suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, sada mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika Arhijerejskog namjesništva nikšićkog, zbog sumnje da su 2020. prekršili mjere protiv širenja korone.
Sveštenici su na suđenje stigli bez mitropolita Joanikija. Sveštenik Vasilije Brborić kazao je da je mitropolit Joanikije na Sinodu, zbog čega je spriječen da prisustvuje suđenju.
Advokat mitropolita Sava Kostić tražio je da se zbog nedolaska Joanikija odloži današnji pretres.

„Moj branjenik me je obavjestio da zbog današnjih obaveza odložim pretres, zbog poziva koji obavlja kao i zbog činjenice da je u toku Božićni post. Obavjestio sam sud da je dana 14. decembra 2022. godine zakazan Sinod SPC, gdje je njegovo učešće obavezno i iz tog razloga neće moći prisustvovati, a što se tiče odbrane, saglasni smo da se nastavi postupak”, rekao je Kostić.

U sud su stigli svjedoci Darko Mađarić bivši komandir policije i Tihomir Goranović bivši načelnik, kao i policajci Dragoljub Peković, Miroslav Spasojević i Đorđije Vukotić.
Mitropolit i sveštenici, prema optužnici Osnovnog državnog tužilaštva Nikšić, terete se da su 12. maja 2020. godine prekršili naredbe Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti kovid 19. Tog dana u Nikšiću je održana svenarodna Litija povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog čudotvorca, slave Saborne crkve i grada.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala