- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Moskva o nacrtu odbrambenog budžeta SAD: Isključivanje Rusije iz G20 osuđeno na neuspeh

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Pratite nas
Pokušaji da se Rusija isključi iz G20 osuđeni su na neuspeh, izjavio je novinarima zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško, komentarišući nacrt odbrambenog budžeta Sjedinjenih Američkih Država za narednu godinu, kojim se predviđa isključivanje Moskve iz G20.
„Vidimo da je linija Zapada sada usmerena na izolaciju Rusije koja je već propala, kao što su propali i pokušaji isključenja Moskve iz različitih multilateralnih formata“, rekao je Gruško novinarima u kolarima „Primakovskih čitanja“.
On je istakao da u tome nema ničega novog i da su ti pokušaji viđeni uoči sastanka G20 na Baliju, ali da nisu uspeli i dodao da svetska zajednica ove pokušaje ne podržava.
„Ozbiljno se odnosimo prema svemu što rade SAD, ali ovi pokušaji osuđeni su na propast“, istakao je diplomata.
Nacrt odbrambenog budžeta SAD, koji su usaglasili relevantni odbori oba doma Kongresa, sadrži tezu da će Vašington tražiti isključenje Rusije iz niza međunarodnih organizacija, uključujući G20, sledi iz dokumenta objavljenog u utorak uveče.
Komentarišući antiruske sankcije EU, Gruško je rekao da će odgovor Moskve na deveti paket sankcija biti recipročne restriktivne mere.
„Naravno, razmotrićemo kontrarestriktivne mere ako to bude u našem interesu“, odgovorio je Gruško na pitanje kako Moskva ocenjuje nove mere Evropske unije koje se razmatraju u okviru 9. paketa sankcija.
„Radi se o tome da su Evropska unija i druge zapadne zemlje već prešle granicu racionalnog ponašanja i većina ovih sankcija, iako se objavljuju kao usmerene protiv Rusije, zapravo počinju da utiču na fundamentalne interese samih Evropljana. Seku granu na kojoj sede“, ocenio je Gruško.
Nakon početka ruske specijalne vojne operacije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, Zapad je pojačao pritisak sankcijama na Moskvu. EU je već usvojila osam paketa sankcija, uključujući i embargo na ugalj i naftu. Međutim, to je izazvalo probleme za SAD i Evropu, izazvalo rast cena goriva i rekordnu inflaciju.
Ukrajinski vojnici na obuci u španskoj bazi u Toledu - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
SVET
Mediji: Kriza u Ukrajini je proksi rat Zapada i Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala