Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Inicijativa lekara niške kardiohirurgije: Operacije i vikendom bez naknade da se smanje liste čekanja

CC0 / Pixabay / Hirurzi
Hirurzi - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Pratite nas
Lekari niške Klinike za kardiohirurgiju predložili su da od januara operacije obavljaju i vikendom, bez finansijske nadoknade, kako bi smanjili liste čekanja.
Da bi se inicijativa sprovela u delo neophodno je da Ministarstvo, UKC i RFZO daju zeleno svetlo i obezbede materijal za rad, izjavio je direktor niške Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić.
Milić je pozvao i lekare na drugim klinikama da im se pridruže.
Na spisku za kardiohirurške operacije je u Nišu oko 130 pacijenata, što je lista čekanja od oko tri meseca, naveo je Milić, dodajući da su do ideje da operišu i vikendom došli lekari Milan Lazarević, Aleksandar Kamenov i Vladimir Stojiljković, prenele su „Južne vesti“.
„Na taj način žele, pre svega, da pomognu našim pacijentima koji čekaju operativno lečenje, kako bi bili operisani što pre i na vreme, jer na kardiohirurškim listama bolesnici umiru čekajući operativni zahvat. Žele da se na taj način oduže i otadžbini koja je ulagala u njihovo obrazovanje. Ponosan na mlađe kolege, koje tim činom dostojnim lekarskog poziva pokazuju da finansijska strana nije važnija od one humane u njihovim životima“, naveo je Milić.
Prema njegovim rečima, na Kardiohirurgiji je u 2022. godini do sada urađeno ukupno 460 operacija — 290 kardiohirurških i 170 vaskularnih. Očekuje da do kraja ove godine broj operacija bude za oko 60 odsto veći u odnosu na prethodnu.
Hirurg - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
DRUŠTVO
Timovi u Institutu „Dedinje“ postigli novi rekord - 25 operacija u danu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala