Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Igranka se nastavlja: Kurti će pokušati da Srbe okrivi za odlaganje izbora

© AP Photo / STRINGERAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Pratite nas
Izbori na severu Kosova i Metohijr će biti odloženi iako je Aljbinu Kurtiju teško da svojim Albancima to objasni jer gubi autoritet. Zato će on provokacijama pokušati da objasni da će za odlaganje izbora biti krivi Srbi sa severa Kosmeta, kaže za Sputnjik profesor Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Boris Bratina.
Vanredni lokalni izbori na severu Kosova i Metohije zakazani su za 18. decembar, Srbi su već najavili da će ih bojkotovati, a takozvana kosovska policija silom je upala u opštinske izborne komisije.

Kurti će pokušati da optuži Srbe

Prema mišljenju Bratine, Kurti na sve načine pokušava da održi tenzije na severu Kosova kako bi objasnio Albancima kako se on trudi da održi izbore, ali da „ekstremi na severu“ to ne dozvoljavaju.
„Zato Kurti treba da ostavi nekakav utisak da to što će u stvari pomeriti izbore da su za to krivi nekakvi Srbi i da on pokušava da održi izbore, koji bi svakako bili nelegitimni, i onda dolazi do ovakvih incidenata kao što su bili juče i mi možemo očekivati čitave zime slične provokacije na različite teme“, kaže Bratina.
On ocenjuje da militarizacija severa Kosova deluje iritantno za Srbe na severu jer oni ne osećaju sigurnost sa prisustvom policajaca već baš suprotno od toga, građani su nebezbedni kada se pojave prištinski specijalci.

„Oni jako iritiraju lokalno stanovništvo. Čak se i Kfor i Euleks ne ponašaju bogzna kako ljubazno. Albanci provociraju lokalne Srbe, lično sam video kada su specijalci kao u filmovima pretresali Hitnu pomoć. Onda se zapitate šta to može biti preneseno vozilom Hitne pomoći i da kada vidiš čoveka koji leži u sanitetu da ti nastaviš sa pretresom. Albanci računaju da će neko podleći tom pritisku i da će Srbi napraviti neki incidetn i izgovor za reakciju koja bi onda prouzrokovala neku dalju reakciju. Uprkos tome ne mislim da će uspeti u svojoj nameri da izazovu neki veliki sukob“, ističe Bratina.

Igranka se nastavlja

Bratina veruje da će izbori biti odloženi, ali da je proleće period kada se mogu očekivati incidenti pa i sukobi.
Izbori zakazani za 18. decembar će gotovo sigurno biti odloženi. Kao što vidimo i danas i juče ću se neprekidno javljali ambasadori i Nemačke i Francuske da bi se izbegli eksalacije i sami svesni da će ovako nametnuti izbori izazvali eskalaciju.Nisam siguran da bilo kome osim u nekim dalekim računicama ide u prilog da tokom zime izaziva sukob Srba i Albanaca. To Albancima ne ide u prilog jer su oni probleme uglavnom pravili početkom proleća, setimo se 1968, 1981, rat je bio 1999, u proleće su proglasili nezavisnost, pogrom je bio u martu 2004, tako da je proleće period kada oni stupaju u takve akcije. Ova igranka će se nastaviti do proleća, a u proleće ćemo videti da li ćemo biti suočeni sa sukobom ili pak sa ishodom na koji će uticaj imati i neki drugi događaji u svetu“, zaključio je Bratina.
Kosovo - Priština panorama - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
SRBIJA
Priština razmatra odlaganje izbora na severu Kosova i Metohije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala