- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Gde je Hrvatska?

© AP Photo / Eugene HoshikoMateo Kovačić i Dejan Lovren
Mateo Kovačić i Dejan Lovren - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Pratite nas
Neverovatna rasprava se dogodila na konferenciji za medije hrvatske fudbalske reprezentacije uoči duela četvrtfinala Mundijala u Kataru protiv Brazila, a tema je bila iz sfere geografije.
Hrvatska je, kao vicešampion sveta sa takmičenja u Rusiji stigla u Katar sa velikim očekivanjima, a iako je bilo poteškoća, uspela je da dođe do pozicije među osam najboljih reprezentacija sveta.
Naredni protivnik je Brazil, a na konferenciji za medije uoči te utakmice pojavilo se i „geografsko pitanje“.
„Hrvatska je očigledno najjača ekipa u istočnoj Evropi. Kako ste izgradili tako snažnu reprezentaciju i da li ste saglasni sa tom ocenom?“, glasilo je pitanje jednog stranog novinara.
Dok su fudbaleri Mateo Kovačić i Dejan Lovren zbunjeno „listali kartu“, ulogu „profesora geografije“ preuzeo je portparol Tomislav Pacak.
„Morate malo bolje da pogledate kartu. Hrvatska nije u istočnoj Evropi. Recimo da nismo ni u istočnoj ni u zapadnoj Evropi. Srednja Evropa bi bila mnogo preciznija pozicija“, rekao je Pacak.
Nastao je tajac, a onda...
„Hrvatska je ipak u zapadnoj Evropi“, konačno se oglasio Lovren posle dugog razmatranja.
Vikipedija, na primer, navodi da se Hrvatska nalazi u jugoistočnoj Evropi zajedno sa sedam ostalih – Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Grčkom, Severnom Makedonijom, Srbijom i Crnom Gorom.
Takođe, geografija nas uči drugačije od onoga što ističe portparol, srednju Evropu čine podunavske zemlje Mađarska, Češka, Slovačka i Rumunija, alpske Švajcarska, Austrija i Lihtenštajn, a potom i baltičke Nemačka i Poljska.
U taj region se, ponekad iz istorijskih i kulturoloških razloga mogu svrstati Hrvatska, Slovenija, Srbija, Ukrajina, Rusija, Francuska i Italija, ali je to jako retka klasifikacija koja je usmerena samo na pojedine segmente, a ne kompletne države.
I za kraj, gospodin Lovren može da dobije nedovoljnu ocenu iz geografije jer njegova Hrvatska ni po kom osnovu ne pripada zapadnoj Evropi, osim možda po političkom.
Bilo kakva drugačija veza bivše jugoslovenske republike sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Irskom, Francuskom, Belgijom, Holandijom i Luksemburgom je – nepostojeća, iako postoji želja da se bude to, ali želje i geografija se ponekad, a uglavnom i uvek, ne mogu poklopiti.
Granit Džaka pokazuje albanskog orla na utakmici Švajcarska-Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Katar 2022
„Upozoravam te!“ – hvala Džakinom ocu na velikoj istini, otkriveno za šta se borio na Kosmetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala