- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evropska komisija u izveštaju napravila grešku u vezi sa Kosovom

© AFP 2023 / JOHN THYSZgrada Evropske komisije u Briselu
Zgrada Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Pratite nas
Evropska komisija je u svom izveštaju o mehanizmu za suspenziju viza za Zapadni Balkan od zemalja regiona zatražila usklađivanje sa viznim režimom EU, a u prvoj, objavljenoj verziji, među zemljama kojima treba uvesti vizu bilo je i takozvano Kosovo.
Evropska komisija danas je priznala da je napravila grešku u „petom izveštaju o mehanizmu za suspenziju viza za Zapadni Balkan“, u kojem se upravo od Severne Makedonije i Crne Gore zahteva uvođenje vize građanima sa Kosova i Metohije.
Izveštaj je bio brzo povučen i postavljena je nova, ispravljena verzija u kojoj se više ne pominje uvođenje viza za tzv. Kosovo.

"Mi potpuno podržavamo slobodno kretanje na Zapadnom Balkanu. Komisija takođe podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo kao prioritet“, izjavila je portparolka za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji Anita Hiper.

Ona je dodala da će greška u izveštaju biti ispravljena, ali nije nije objasnila kako i zašto je došlo do te greške.
To je potvrdio i portparol Evropske komisije Erik Mamer.
„Mogu da potvrdim da nema nikakve promene u stavovima Evropske komisije i mi podržavamo slobodu kretanja u regionu“, rekao je on.
U izveštaju se kada je reč o zemljama zapadnog Balkana navodi potreba da se uskladi vizna politika sa EU u odnosu na treće zemlje sa kojima Unija nema bezvizni režim, posebno onih koje predstavljaju rizik iregularne migracije ili bezbednosti, stoji u izveštaju.
Komisija je, kada je reč o Srbiji, navela da trenutno građani Jermenije, Azerbejdžana, Bahraina, Belorusije, Bolivije, Kine, Kube, Gvineje Bisao, Indije, Indonezije, Jamajke, Kirgistana, Kuvajta, Kazahstana, Mongolije, Omana, Katara, Rusije, Surinama, ali i Turske mogu ući bez vize, ali ne i u EU i konstatovala da ovaj problem mora biti prioritet za Srbiju.
U izveštaju se navodi da su državljani Burundija, Tunisa, Indije, Kube i Turske ove godine dolazili u Srbiju i nastavljali „iregularna putovanja ka državama članicama duž zapadnobalkanske migracione rute“.
Komisija dodaje da „usklađivanje vizne politike sa EU doprinosi dobrom funkcionisanju bezviznog režima ovih partnera sa EU“.
Srbija je 20. oktobra obavestila Komisiju da je usvojila odluku kojom se uspostavlja viza za državljane Burundija i Tunisa i obavezala se da će se dalje usaglašavati sa listom trećih zemalja čiji državljani moraju imati vizu za ulazak u EU.
Komisija navodi da se Srbija saglasila da uspostavi vize za državljane Indije do kraja ove godine, i navodi da očekuje dalje usklađivanje viza u skladu sa obavezama.
Na prvoj listi zemalja kojima države Zapadnog Balkana moraju uvesti vizu nalazilo se takozvano Kosovo, preneo je Tanjug.
Inače zemlje Zapadnog Balkana su, na nedavnom Samitu Berlinskog procesa, potpisale sporazum kojim je omogućeno putovanje regionom samo uz ličnu kartu, što važi i za građane sa Kosova i Metohije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala