Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Sada je mirno na severu KiM, čekam izveštaj

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU na severu Kosova i Metohije
Pripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući situaciju danas na Kosovu i Metohiji i ulazak policije na sever pokrajine, kazao je da se zbog odluka prištinskih vlasti postavlja pitanje kog dana će se desiti neka nova provokacija koja može da poremeti mir i stabilnost.
Prema njegovim rečima, prištinske privremene vlasti i danas su prekršile Briselski sporazum i sve što je do sada dogovoreno.
"Danas su ponovo suprotno Briselskom sporazumu i svemu što je dogovoreno slali policiju i do zuba naoružane policajce na sever, kao što sam rekao i pre nekoliko dana samo se pitate kog dana će neka nova provokacija ili nešto novo da se dogodi što može da poremeti stabilnost i mir", kazao je Vučić.
Naveo je da je sada, na severu Kosova, stanje mirno, i da čeka izveštaj iz bolničkog centra u severnoj Mitrovici, kao i da kosovska policija nikoga nije pitala za ulazak na sever, pa čak ni Kfor.
Dodaje da je dobro to što prema sadašnjim informacijama nema vesti o stradalima.
"Verujem i nadam se da će tako i ostati", kazao je predsednik.
Što se tiče tajminga kada je napad izvršen, kako kaže Vučić, ne zna šta je tim ljudima u glavama da izazivaju sukobe, nestabilnost i tenzije svake nedelje.
"Pred nama nije lak i jednostavan period, ali je važno da ostanemo zajedno i sa svojim narodom na KiM, ali je važno i da sa Albancima dogovorimo sve što je moguće da mir bude održan i sačuvan", navodi.
On je novinarki iz Hrvatske ukazao da kosovski policajci po Briselskom sporazumu samo u saglasnosti sa četiri gradonačelnika mogu da dođu na sever.
„Nikoga nisu pitali. Ali rećiće da su podneli ostavke (srpski policajci), iako dok se ne izaberu drugi oni vrše dužnost. Nisu očigledno informisali ni Kfor. Pokušali su da upadnu u zgrade opštinskih izbornih komisija i građani su se pobunili“; preneo je Vučić.
Kazao je da je došlo do manjih sukoba i da su se onda povukle snage kosovske policije.
Naglasio je da i ovaj slučaj pokazuje da je važno da se sačuvaju mir i stabilnost.
Hrvatskoj novinarki je čestitao na pobedi hrvatske reprezentacije na Svetskom prvenstvu, ali i dodao da je navijao za Japan.
„Iako sam navijao za Japan čestitam na prolazu dalje“, rekao je on.
Na pitanje što ne čestita hrvatskom premijeru, odgovorio je da ne može da čestita Andreju Plenkoviću.
„Ne mogu da čestitam onima koji nekome zabranjuju da polože cveće i vence“, podvukao je Vučić.
Prostorije opštinske izborne komisije u Kosovskoj Mitrovici posle pokušaja upada kosovske policije - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
SRBIJA
Naoružani automatima, nogom otvarali vrata: Svedočenja o upadu prištinske policije na severu Kosova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala