- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Višecevni bacač raketa Uragan - Sputnik Srbija

UŽIVO Berlin raspoređuje "patriote" u Poljskoj; Zatražena sednica SB UN o isporukama oružja Kijevu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini i Donbasu, dan 286. Ukrajinske snage su u ponedeljak pokušale da dronovima gađaju aerodrome „Djagiljevo“ i „Engels“. Dronovi su oboreni. Tokom popodneva ruska avijacija gađala je vojne objekte u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Moskva je saopštila da neće predati kontrolu nad Zaporoškom nuklearkom.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:29 06.12.2022
Vašington ne isporučuje Ukrajini oružje za napad na rusku teritoriju, izjavio je u utorak portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.
"Nismo predali Ukrajini oružje za upotrebu na ruskoj teritoriji. Jasno smo stavili do znanja da je reč o isporuci oružja u odbrambene svrhe. Kao što je predsednik ranije rekao, ne dozvoljavamo Ukrajini da izvodi udare van njene teritorije", rekao je Prajs na brifingu.
On je dodao da Vašington ne gura Kijev na takve udare.
21:24 06.12.2022
Eksplozije u Dnjepropetrovsku, sirene uzbune se čuju i u Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.
20:36 06.12.2022
Berlin je odustao od isporuka Ukrajini PVO sistema "Patriot" - biće raspoređeni u Poljskoj, saopštio je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.
"Posle razgovora sa nemačkim ministrom odbrane, bio sam razočaran odlukom će osustati od podrške Ukrajini. Raspoređivanje Patriota u zapadnoj Ukrajini povećalo bi bezbednost Poljaka i Ukrajinaca", napisao je Blaščak na Tviteru.
„Počinjemo da se dogovaramo o isporuci sistema Poljskoj i njihovom povezivanju sa našom komandom“, dodao je on.
20:33 06.12.2022
Rusija: Dalje širenje NATO-a dobiće recipročan odgovor Rusije
Dalje širenje NATO-a će dobiti adekvatan odgovor Moskve, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
„Za svaku akciju sledi protivakcija. U skladu sa tim, na dramatično pogoršanje bezbednosne situacije poslednjih godina nije moglo dalje da se bleda bez konkretnih mera sa naše strane. Dalje širenje NATO-a će dobiti odgovarajući recipročan odgovor Rusije“, rekao je on.
Pitanje je, kako je istakao Rjabkov, da li je to potrebno zemljama koje žele da uđu u NATO i dodao, da će Rusija, kao i do sada, na osnovu toga donositi određene zaključke.
20:06 06.12.2022
Moskva zatražila sednicu Saveta bezbednosti UN zbog isporuka oružja Kijevu
Moskva traži za 9. decembar sednicu Saveta bezbednosti UN o problemima zbog isporuka zapadnog naoružanja Kijevu, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri toj organizaciji Dmitrij Poljanski.
„Tokom izlaganja na sednici Saveta bezbednosti smo zatražili organizovanje još jedne sednice Saveta bezbednosti o Ukrajini 9. decembra. Tema je isporuka zapadnog oružja. Na ovu temu imamo šta da popričamo“, rekao je on.
Kao što je istakao na sednici Saveta bezbednosti Rusije Vasilij Nebenzja, povećavajući isporuke oružja Kijevu, Zapad raspiruje dalju eskalaciju sukoba, kao i destabilizaciju situacije na evropskom kontinentu.
Naveo je da zapadno oružje, koje je predviđeno za Ukrajinu, sve češće dolazi u ruke bandita i terorista ne samo u Evropi, nego i na Bliskom Istoku i u Africi.
Prema rečima diplomate , predsednik Nigerije Mohamad Buhari je potvrdio da je konflikt u Ukrajini osnovni izvor oružja za teroriste u rejonu jezera Čad.
17:26 06.12.2022
Rusija računa na realizaciju ideje direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Grosija o stvaranju zaštitne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane i nastaviće da ulaže napore u tom pravcu, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov na forumu "Primakovske večeri“.

„Postoje resursi i pravci za intenziviranje rada, uključujući i sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. Inače, na rusku inicijativu obezbeđeno je stalno prisustvo osoblja agencije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Nastavljamo napore za, kako se nadamo, efikasnu realizaciju ideje generalnog direktora IAEA Grosija o stvaranju zaštitne zone na ovoj stanici“, rekao je zamenik ministra.

„Svi razumeju da Rusija ne može i neće sebe da granatira – to je apsurdno. Čudno je da na Zapadu postoje ljudi koji slušaju ovakvu izopačenu logiku“, dodao je on.
17:11 06.12.2022
Moskva je zatražila sednicu SB UN o isporukama oružja Kijevu, saopštilo je stalno predstavništvo Rusije pri svetskoj organizaciji.
16:14 06.12.2022
15:55 06.12.2022
Odredi teritorijalne odbrane formiraju se od stanovnika Belgorodske oblasti koji ne podležu regrutaciji za vojnu službu iz zdravstvenih razloga ili zbog starosti. One koji žele da brane svoje domove obučavaju instruktori sa borbenim iskustvom, napisao je na svom telegram kanalu gubernator ove ruske oblasti Vjačeslav Gladkov.
„Formiramo nekoliko bataljona od onih koji zbog zdravstvenih razloga ili zbog godina starosti ne mogu biti pozvani u vojsku, ali imaju borbeno iskustvo i veliku želju da, ako bude bilo potrebno, brane svoj dom i svoje porodice“, napisao je Gladkov.
Prema njegovim rečima, instruktori sa velikim borbenim iskustvom vrše obuku odreda na teritoriji svih pograničnih regiona Belgorodske oblasti. Gladkov je rekao da je od prvog dana specijalne operacije veliki broj stanovnika regiona počeo sa formiranjem odbrambenih jedinica, odnosno samoodbrane.
„Mi smo doneli takvu odluku“, dodao je on.
14:48 06.12.2022
Oprema za proizvodnju amonijaka oštećena je tokom ukrajinskog granatiranja hemijskog kombinata „Stirol“ u Gorlovki, u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je gradonačelnik tog grada Ivan Prihodko.
14:21 06.12.2022
Varšava dostavila Kijevu sovjetske sisteme „Neva“
Poljska je isporučila Ukrajini protivvazdušne raketne sisteme S-125 „Neva“ sovjetske proizvodnje, saopštio je ministar-član Saveta ministara republike Mihail Dvorčik.
13:42 06.12.2022
Pripadnici artiljerijskih snaga Narodne milicije LNR pucaju iz haubice D-20 kalibra 152mm - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska: Izveden forsirani napad na vojne objekte u Ukrajini
13:30 06.12.2022

Evropska unija će predložiti da novi paket sankcija protiv Rusije obuhvati zabranu investicija u ruski rudarski sektor, kao i zabranu transakcija sa još tri ruske banke, piše „Fajnenšel tajms“.

13:29 06.12.2022
13:29 06.12.2022
Najmanje šestoro civila poginulo je u ukrajinskom granatiranju Donjecka, saopštio je gradonačelnik tog grada Aleksej Kulemzin.
13:28 06.12.2022
Pedeset odsto žitelja Kijevske oblasti bez struje
Šef kijevske lokalne vojne administracije Aleksej Kuleba saopštio je da je 50 odsto žitelja tog regiona bez struje.
„Situacija u energetskom sistemu je i dalje teška. U Kijevskoj oblasti se nastavljaju vanredna isključenja struje. Energetičari rade non-stop da bi se vratili na planski raspored. U ovom trenutku oko 50 odsto oblasti je bez struje“, rekao je Kuleba.
Premijer Ukrajine Denis Šmigalj je u ponedeljak rekao da su u ruskim raketnim napadima oštećeni energetski objekti u Kijevskoj, Vinickoj i Odeskoj oblasti.
Prema rečima šefa uprave kompanije „Ukrenergo“ Vladimira Kudrickog, energetski sistem Ukrajine će, kako se pretpostavlja, biti obnovljen u roku od dva dana, a havarijska isključenja električne energije će biti postepeno ukinuta i umesto toga uvedeni limiti potrošnje struje.c
13:22 06.12.2022
Pogođen tržni centar u Donjecku, jedna žena poginula
Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin izjavio je da je prilikom ukrajinskog granatiranja centralnog Vorošilovskog rejona Donjecka projektil pogodio drugi sprat tržnog centra „Jelou“ na području centralne robne kuće.
U napadu je, prema prvim informacijama, poginula jedna žena, naveo je Kulemzin.
Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre saopštilo je ranije da je ukrajinska vojska na Vorošilovski i Kijevski rejon Donjecka ispalila ukupno 20 raketa iz višecevnih sistema „Grad“.
13:02 06.12.2022
Makron: Ne treba širiti polemiku o garancijama bezbednosti za Rusiju
Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je sve da ne šire polemiku o pitanju garancija bezbednosti za Rusiju nakon uspostavljanja mira u Ukrajini, navodeći da je to ono o čemu je govorio od samog početka sukoba.
„Mislim da ne treba da pokrećemo polemiku tamo gde je nema. Uvek sam govorio o tome da će po završetku pregovora o miru doći vreme da se razmatraju teritorijalna pitanja Ukrajine... kao i pitanja koektivne bezbednosti u celom regionu“, rekao je Makron.
Predsednik Francuske je u subotu izjavio da buduća arhitektura bezbednosti u Evropi posle uspostavljanja mira u Ukrajini treba da uključuje garancije bezbednosti za Rusiju.
Makronove reči su izazvale negativnu reakciju u Ukrajini i Poljskoj. Poslanik Vrhovne rade Ukrajine David Arahamija je naveo uslove pod kojima je Ukrajina spremna da obezbedi garancije bezbednosti Rusiji – reparacija i dobrovoljna predaja nuklearnog oružja.
12:54 06.12.2022
11:13 06.12.2022
Ukrajinski projektil pogodio pravoslavni hram u Donjecku
Jedan od ukrajinskih projektila pao je na pravoslavni hram u centru Donjecka, prenosi dopisnik Sputnjika. Prema prvim podacima, jedna žena je ranjena.
Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin saopštio je da su u ukrajinskom granatiranju oštećena i zdanja muzeja umetnosti i Donjeckog nacionalnog tehničkog univerziteta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala