- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srušio se hrvatski vojni avion „mig 21“, oba pilota preživela /foto/

CC0 / wikipedia/Chris Lofting / MiG- 21 hrvatskog ratnog vazduhoplovstva
MiG- 21 hrvatskog ratnog vazduhoplovstva  - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Pratite nas
Oba pilota MiG-21 Hrvatske vojske, koji se popodne srušio nedaleko od Slatine, pronađena su živa, a uzroci rušenja letilice još nisu poznati.
Hrvatsko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su oba pilota, nakon pada aviona u stabilnom zdravstvenom stanju. Tokom pada letilice oba pilota su se uspešno katapultirali i prizemljili, saopšteno je iz hrvatskog ministarstva odbrane.
Pronađena je i olupina aviona koji je pao u blizini sela Voćin.
Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji boravi u Tirani na samitu EU-Zapadni Balkan, komentarisao je pad aviona i rekao da je „očigledno reč o tehničkom kvaru“.
Hrvatski portal Indeks piše da je ovo sedma nesreća koja se u poslednjih 12 godina dogodila sa letilicama Ministarstva odbrane.
Iz vlade je ranije potvrđeno da se ministar odbrane Mario Banožić uputio na mesto pada MiG-a, te da su sa njim načelnik Glavnog štaba i direktor Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.
Navode da Banožić na mesto pada ide u dogovoru s premijerom Andrejem Plenkovićem koji je u Tirani na samitu EU-Zapadni Balkan.
Poslanik u hrvatskog saboru iz reda suverenista i član Odbora za odbranu Željko Sačić pozvao je ministra Banožića da podnese ostavku.
On je podsetio da je nekadašnji ministar odbrane Damir Krstičević podneo ostavku u sličnoj situaciji.
Hrvatsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je avion pao tokom redovne obuke oko 14 sati.
Avion je pao na nenaseljeno šumovito područje, a najverovatniji uzrok pada je otkazivanje motora, navode hrvatski mediji.
Hrvatska je pre nekoliko godina remontovala svojih sedam „migova 21“ u Ukrajini, a od te zemlje je kupila još pet remontovanih letelica istog tipa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala