Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sirene za vazdušnu opasnost u srpskim opštinama na severu Kosova: Upad policije u izborne komisije

© Sputnik / Teodor AnastasijevićProstorije opštinske izborne komisije u Kosovskoj Mitrovici posle pokušaja upada kosovske policije
Prostorije opštinske izborne komisije u Kosovskoj Mitrovici posle pokušaja upada kosovske policije - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Pratite nas
Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se i u Kosovskoj Mitrovici gde su tzv. kosovska policija i izaslanici izborne komisije u Prištini pokušali da upadnu u kancelarije opštinske izborne komisije. Prethodno su se oglasile i sirene u opštini Zubin Potok kada su pripadnici takozvane kosovske policije nasilno ušli u prostorije opštine.
I u Kosovskoj Mitrovici, baš kao prethodno i u Zubinom Potoku, tokom upada čule su se detonacije.
Građani koji su bili okupljeni u blizini opštinske izborne komisije sprečili su tzv. kosovsku policiju i izaslanike izborne komisije iz Prištine da uđu u prostorije, pa se situacija ubrzo smirila.
© Sputnik / Teodor AnastasijevićProstorije opštinske izborne komisije u Kosovskoj Mitrovici posle pokušaja upada kosovske policije
Prostorije opštinske izborne komisije u Kosovskoj Mitrovici posle pokušaja upada kosovske policije - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Prostorije opštinske izborne komisije u Kosovskoj Mitrovici posle pokušaja upada kosovske policije
Sirene su se čule i u Leposaviću, a primetno je pojačano prisustvo pripadnika Euleksa.
Prethodno su članovi prištinske izborne komisije u pratnji kosovske policije nasilno posle 12 časova ušli u zgradu opštine Zubin Potok, zbog čega su se pobunili građani koji su se tu zatekli.
Prema svedočenju očevidaca, čule su se dve eksplozije, ali nije jasno da li je policija, koja je došla u tri blindirana vozila, koristila šok bombe prilikom ulaska u prostorije.
Članovi izborne komisije i policija obili vrata i zamenili brave, a zatim napustili zgradu opštine.
Situacija u Zubinom Potoku se smirila nakon što su se pripadnici kosovske policije povukli iz zgrade opštine Zubin Potok.
Nakon događaja u opštinama Zubin Potok i Severna Mitrovica gde su u pratnji policije novoimenovani članovi OIK-a pokušali da uđu u kancelarije u ove dve opštine na severu, zakazana je sednica Centralne izborne komisije u Prištini.
Portparol CIK_a Valjmir Eljezi izjavio je da se čekaju izveštaji sa terena nakon današnjih dešavanja.
„Čekamo saopštenja opštinskih izbornih zvaničnika koji su u toku današnjeg dana, pod pratnjom kosovske policije, otišli u svoje kancelarije u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, radi obavljanja službenih dužnosti, ali to nije bilo moguće. Ovi izveštaji će razjasniti stvorenu situaciju. CIK je u stalnoj koordinaciji sa drugim institucijama. U vezi sa stvorenom situacijom, CIK će održati sednicu danas sa početkom u 18 časova“, rekao je Eljezi
U opštinama u kojima se danas desio upad tzv. kosovske policije trenutno je mirno, ali je tenzija prisutna jer se očekuju novi pokušaji kosovske policije da na silu zauzmu kancelarije u opštinama na severu.
Centralna izborna komisija privremenih kosovskih institucija saopštila je ranije danas da je predviđeno da novoimenovani članovi Opštinskih izbornih komisija obiđu kancelarije na severu Kosova.
Kako su saopštili iz Centralne izborne komisije ovo je dogovoreno na sastanku sa tzv. kosovskom policijom.
Srbi sa severa Kosova su se nakon napuštanja kosovskih institucija u više navrata izjasnili da neće učestvovati na vanrednim izborima koji su zakazani za 18. decembar.
Kosovska policija u blizini Jarinja - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
SRBIJA
Priština šalje službenike izborne komisije na sever Kosova uz pratnju policije
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
SRBIJA
Petković: Kurti poslao policiju sa dugim cevima na sever KiM – cilj preotimanje četiri srpske opštine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala