- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski mitropolit otkrio detalje incidenta kod ruske crkve u Sofiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićMitropolit volokolamski Antonije
Mitropolit volokolamski Antonije - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Pratite nas
Šef Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit Volokolamski Antonij ispričao je za Sputnjik kakva je bila situacija kod ruske crkve u Sofiji koju su tokom današnje službe blokirali demonstranti.
Naime, mitropolit Antonij je zajedno sa arhijerejima Bugarske pravoslavne crkve služio liturgiju u ruskoj crkvi u Sofiji. Bogosluženju je prisustvovala i ruska ambasadorka Eleonora Mitrofanova koja je izjavila da je crkva bila blokirana sa jedne strane, te da su demonstranti pokušali da ometu liturgiju.

„Pred kraj liturgije smo čuli nekakve zvuke sa ulice, ali to nije ometalo službu. Nakon bogosluženja razgovarali smo sa arhijerejima Bugarske crkve i sveštenstvom koje je stiglo na praznik, a zatim smo zajedno prošetali centralnim ulicama Sofije do Saborne crkve Aleksandra Nevskog, u mantijama. Mnogi prolaznici su prilazili, tražeći blagoslov. Nismo videli nikakve demonstrante. Možda su oni izvršavali svoju 'misiju' strogo u skladu sa satnicom i nisu hteli da ostanu prekovremeno da nas čekaju“, rekao je za Sputnjik mitropolit Antonije.

Ranije je izdanje „Novinite“ objavilo da su demonstranti u Bugarskoj blokirali put do hrama u kom se nalazila ruska ambasadorka i mitropolit Volokolamski Antonije.
U ruskoj ambasadi su saopštili da je ova objava „malo preuveličana“. U saopštenju diplomatske misije se navodi da su u Sofiji održane „male demonstracije zbog toga što je, kako tvrde demonstranti, služba posvećena pobedi ruske vojske u Ukrajini, što nije istina, jer je cilj dolaska mitropolita Antonija učešće u svečanostima povodom 70. godišnjice Podvorja patrijarha Moskovskog i cele Rusije u Sofiji“.
Eleonora Mitrofanova, ruska ambasadorka u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
RUSIJA
Ruska ambasadorka bezbedna nakon incidenta sa demonstrantima u Bugarskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala