- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novak: Rusija za 11 meseci povećala proizvodnju nafte za 2,2 odsto

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije
Nalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Pratite nas
Rusija je za 11 meseci povećala proizvodnju nafte i kondenzata za 2,2 odsto, na 488 miliona tona, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.
Prema njegovim rečima, Rusija u uslovima neizvesne situacije može da smanji proizvodnju nafte, ali ne mnogo.
„Ne isključujemo mogućnost da, ukoliko bude potrebno, možemo imati situacije povezane sa periodima smanjene proizvodnje nafte, jer je ova situacija neizvesna. Danas postoji velika volatilnost. Ne mislim da će to biti neke velike količine, međutim, ne isključujemo tu mogućnost“, objasnio je Novak novinarima.
Kako je naveo, ruska nafta je bila i biće tražena.
„Ruska nafta je tražena na svetskim tržištima, nafta će naći svoje kupce. Rusija je najveći svetski snabdevač naftom na svetska energetska tržišta... Ruska nafta je uvek bila tražena i biće tražena. Tačno je da će se logistički mehanizmi i lanci sada menjati. Ipak, mi u tome ne vidimo nikakvu tragediju“, zaključio je Novak.
Prilikom trgovine naftom, Rusija sarađuje sa manjim trgovcima, koristi nove šeme osiguranja isporuka, dodao je on.
„Nastaju teži uslovi. Ipak, nastavljamo da prodajemo naftu i nastavićemo da je prodajemo. Ovde se, naravno, koriste novi instrumenti, novi mehanizmi osiguranja, saradnje između kompanija, prevoza. Menjaju se i veliki igrači na tržištu, kao što su trejderi. Veliki trejderi su, kako je poznato, otišli, danas ima više trejdera nego ranije, uključujući i za prodaju ruske nafte“, objasnio je ministar.
On je, takođe, naveo da će Rusija morati odvojeno da se bavi isporukama nafte Japanu od projekata na Sahalinu u svetlu njegove podrške graničnoj ceni.
„Po mom mišljenju, postoji dugoročni ugovor sa Japanom... Toliko je neizvesnosti i nijansi, potrebno je baviti se svakim konkretnim slučajem“, odgovorio je Novak na pitanje o isporuka nafte sa sahalinskih projekata Japanu.
Govoreći o uvođenju gornje granice cena ruske nafte, Novak je rekao da to može samo da dovede do smanjenja investicija u industriju u svetu, a to će, sa svoje strane, dovesti do povećanja cena.
„Ne prihvatamo one mehanizme koji su usvojeni kao ograničenja cena na veštački, netržišni način, određivanje cena od strane zemalja-potrošača. One ponavljaju istu grešku postavljajući limite na netržišne načine. To može dovesti samo do globalnog pada investicija, deficita odgovarajućih energenata u budućnosti, što će opet dovesti do još većeg povećanja cena“, ocenio je Novak.
Japan se ranije pridružio inicijativi postavljanja gornje granice cene ruske nafte, međutim, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje, ograničenje cene neće uticati na naftu proizvedenu u okviru projekta „Sahalin 2“. Ministarstvo je u saopštenju objasnilo da je takva odluka doneta zbog nacionalne energetske bezbednosti. SAD i EU su na zahtev Tokija izuzele od sankcija naftu sa „Sahalina 2“.
Tema emisije „Energija Sputnjika“ bila je primena zabrane uvoza ruske nafte morskim putem većini evropskih zemalja i poslediće koje će ta odluka doneti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala