- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Mađarska lišila Ukrajinu 18 milijardi evra pomoći

© AP Photo / Kirsty WigglesworthZastava EU
Zastava EU - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Pratite nas
Mađarska je blokirala novi paket pomoći Evropske unije namenjen Ukrajini u vrednosti od 18 milijardi evra, piše list „Politiko“.
Kako je saopštio ministar finansija Češke Zbinek Stanjura, zemlje Evropske unije nisu uspele da postignu dogovor o novom paketu makrofinansijske kreditne podrške za Ukrajinu za sledeću godinu.

„Nažalost, nismo uspeli da usvojimo paket u celini“, rekao je Stanjura, piše „Politiko“.

Češki ministar je dodao da cilj ostaje isti – da se početkom januara počne sa prebacivanjem sredstava Ukrajini. Evropska unija će, ističe, tražiti načine za rešavanje trenutne situacije.
Evropska komisija je 9. novembra predložila novi paket makrofinansijske kreditne podrške za Ukrajinu za 2023. godinu u vrednosti od 18 milijardi evra. EK je tada saopštila da bi prvi deo sredstava trebalo da bude prebačen Ukrajini u januaru. Za izdvajanje sredstava neophodno je odobrenje zemalja EU i Evropskog parlamenta, koji je krajem novembra odobrio predloženi paket pomoći.
Ranije je mađarski premijer Viktor Orban izjavio da je njegova zemlja spremna da pruži Kijevu pomoć na bazi bilateralnih sporazuma, ali da se protivi planu pomoći EU. Kako je rekao, ne želi da interesi Ukrajine budu iznad mađarskih.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
SVET
Mađarska protiv plana EU za pomoć Ukrajini – interesi Kijeva nisu iznad naših sopstvenih
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala