- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Kompanija Ilona Maska za proizvodnju moždanih čipova pod istragom u SAD

Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Pratite nas
Kompanija Neuralink, specijalizovana za proizvodnju moždanih implantanata, u vlasništvu Ilona Maska, pod istragom je američkih federalnih organa zbog navodnih „kršenja dobrobiti životinja“ tokom testiranja proizvoda, javljaju mediji. Istraga dolazi nekoliko dana pošto je milijarder objavio da će početi klinička testiranja na ljudima.
Generalni inspektor američkog Ministarstva poljoprivrede pokrenuo je istragu nakon što su federalni tužioci izjavili da bi Neuralink mogao da krši Zakon o dobrobiti životinja, izveštavaju svetski mediji, pozivajući se na vladine dokumente i više izvora upoznatih sa istragom, prenosi RT.
Zakon o dobrobiti životinja reguliše tretman životinja koje se koriste u istraživanju i komercijalnom testiranju proizvoda i zabranjuje nehumane postupke koji uzrokuju nepotrebnu patnju ili smrt.
Prema izjavama dvadesetak sadašnjih i bivših zaposlenih u Neuralinku, kao i prema internim dokumentima kompanije, Mask je podsticao istraživače da „ubrzaju razvoj“ što je u nekim slučajevima rezultiralo neuspelim eksperimentima.
Neuspeli eksperimenti morali su da se ponavljaju, a to je dovodilo do povećanja broja životinja koje su testirane i koje su uginule. Prema rečima pojedinih zaposlenih, broj uginulih životinja je veći nego što bi trebalo da bude zbog Maskovih zahteva za ubrzavanjem razvoja.
Poslednjih godina, najmanje četiri eksperimenta koja su uključivala 84 svinje i dva majmuna nisu uspešno obavljena i to je dovelo do njihovog ponavljanja i uginuća još životinja.
Dok dokumenti pokazuju da je Neuralink imao sva prethodna vladina odobrenja za eksperimente, izvori iz kompanije rekli su Rojtersu da se evidencija o broju uginulih životinja ne vodi precizno. u evidenciju o broju životinja koje je ubio tokom testiranja. Međutim, pun obim istrage još uvek nije jasan i nije poznato da li je direktno povezana sa pritužbama zaposlenih u Neuralinku.
Najave o istrazi dolaze svega nekoliko dana pošto je Ilon Mask najavio da bi Neuralink mogao da u roku od šest meseci počne testiranje moždanog čipa i na ljudima. On je tada izrazio nadu da će, između ostalih medicinskih čuda, moždani čip pomoći paralizovanima da prohodaju, slepima da progledaju.
Mask je moždani čip demonstrirao u više navrata, a možda najpoznatija demonstracija je ona od prošle godine, na kojoj je majmun igrao video igricu, navodno samo uz pomoć svog uma.
Kompjuterska žena  - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
DRUŠTVO
Počinje za šest meseci: Mask najavio testiranje moždanih čipova na ljudima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala