- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Da li bi Piksi zaista trebalo da pogleda ka Rusiji?

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaSaša Zdjelar
Saša Zdjelar - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Pratite nas
„Nadam se da će Dragan Stojković pratiti rusko prvenstvo“, pomalo je setnim glasnom govorio Saša Zdjelar, fudbaler CSKA i momak koji je prošao sve mlađe kategorije Srbije, uvek ostavljajući sjajan utisak. Ali, seniorski tim mu izmiče već neko vreme i možda bi zaista Piksi trebalo da pogleda kako igraju Srbi u Rusiji, bar na kritičnim pozicijama.
A takvih je u srpskom timu bar nekoliko i sve je bilo evidentno na Mundijalu u Kataru – deficitarna je pozicija defanzivnog veziste, desnog i levog klasičnog beka, a sve bi to Piksi mogao da pronađe upravo u Rusiji.
Zdjelar je igrač sa defanzivnim zadacima u veznom redu, prepoznat je kao veliki borac i radnik na terenu, može da pokrije ogroman prostor, ume da pošalje i sjajne pasove ka napadačima, a krasi ga kapitenski mentalitet.
Sve je to Zdjelar gradio kroz godine najpre u matičnom OFK Beogradu, potom Olimpijakosu i zatim Partizanu, istovremeno igrajući za mlade selekcije Srbije, a u jednoj od njih je postao i prvak sveta, 2015. godine.
© AFP 2023 / MICHAEL BRADLEYZdjelar i Rajković slave
Zdjelar i Rajković slave - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Zdjelar i Rajković slave
Većina njegovih ispisnika je već dugo u seniorskom timu Srbije, pojedini čak i ne igraju toliko u kontinuitetu, ali su gotovo uvek tu, dok letošnje pojačanje moskovskog CSKA nije još na Piksijevom radaru.
A mogao bi da bude, ruska liga je izuzetno zahtevna na fizičkom i mentalnom planu, a upravo su to nedostaci koje je Srbija pokazala na Mundijalu u Kataru.
Još jedan dugogodišnji mladi reprezentativac je Zdjelarov saigrač u moskovskom CSKA i pokriva još jednu deficitarnu poziciju – radi se o bivšem desnom beku Crvene zvezde Milanu Gajiću koji se nije proslavio u crveno-belom dresu, ali je u Moskvi uspeo da se izbori za status prvotimca i jedan je od najboljih igrača na svojoj poziciji u ruskoj Premijer ligi.
Nije baš najlakše dobiti takav epitet, ruska liga je i dalje puna vrhunskih krilnih napadača i Gajić je svakog vikenda u direktnom udaru sa njima pa je nekako normalno očekivati da se u narednom periodu nađe na Piksijevom spisku, sada kada je evidentno da je igra sa krilnim bekovima ofanzivnih karakteristika izuzetno rizična i da često može da stvori velike probleme.
© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaMilan Gajić
Milan Gajić - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Milan Gajić
U Kataru je do izražaja došla i „rupa“ na levom boku, naročito kada ulogu krilnog beka igra Filip Kostić, izrazito ofanzivni fudbaler koji u kombinaciji sa Strahinjom Pavlovićem, kao levim štoperom, može da bude velika opasnost za rivala, ali i za srpski tim.
Mnogo problema je bilo po toj strani gde je jedno od odličnih rešenja, za klasičnog levog beka, Filip Mladenović, momak koji već godinama briljira u poljskom šampionatu i ima jedan od najboljih centaršuteva u aktuelnoj ekipi Srbije, ali i u tom segmentu bi Piksi mogao da pronađe bar opciju više u Rusiji.
Radi se o Miroslavu Bogosavcu, takođe nekadašnjem mladom reprezentativcu koji je, u odnosu na Zdjelara i Gajića, prilično daleko od seniorskog nacionalnog tima, ali je svakako dobro imati bar još jednog igrača na deficitarnoj poziciji, s obzirom na to da nastupa u kontinuitetu za Ahmat i ima prilično dobre ocene.
© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaMiroslav Bogosavac
Miroslav Bogosavac - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Miroslav Bogosavac
Za budućnost srpskog fudbala bi veoma značajno bilo da bar „zaključa“ Mihajla Banjca, bivšeg igrača TSC iz Bačke Topole, a sadašnjeg člana Krasnodara jer je centralni vezista sa 23 godine, visinom od 186 centimetara, sjajnom tehnikom i osećajem za asistenciju igrač koga ne bi trebalo dopustiti eventualno nekoj drugoj državi, a kako je krenuo da igra u Rusiji karijera može samo da ide uzlaznim tokom.
Brazil - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
Katar 2022
Brazilska radost fudbala
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala