- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dodik čestitao Handkeu 80. rođendan: „Nastavite putem kojim hrabro idete“

© AP Photo / Darko VojinovicMilorad Dodik
Milorad Dodik  - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Pratite nas
Nobelovac Peter Handke danas je proslavio 80. rođendan, a tim povodom čestitku mu je uputio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, dok su domaći mediji kao i oni na nemačkom jeziku pisali o njegovom delu, radu, stavovima, kontroverzama, nagradama.
„Velikom prijatelju srpskog naroda upućujem čestitku povodom 80. rođendana. Želim Vam da nastavite putem kojim hrabro idete, jer je to put istinske umetnosti ali i neprikosnovene hrabrosti i dostojanstva koji odlikuju vrhunskog intelektualca“, naveo je Dodik na Tviteru u čestitki austrijskom piscu na čiji rođendan je objavljena i knjiga njegovih beleški „Vreme i prostori“.
Dodik je naveo da je Handke prijatelj srpskog naroda prema kojem on i građani RS gaje posebna osećanja zahvalnosti za sve što je učinio i što je i u najtežim vremenima bio uz srpski narod.
„Na tome smo Vam večno zahvalni“, poručio je Dodik u čestiki upućenoj nobelovcu čiji književni rad obuhvata više od 70 proznih radova i dvadesetak pozorišnih dela i scenarija za filmove od kojih je najpoznatiji Vendersov „Nebo nad Berlinom“ iz 1987. godine.
Dodik je dodao da Republika Srpska predano prati Handkeov rad, jer je on čovek i pisac koji je romanima, dramama i esejima u književnost uneo novi jezik, jezik istine i pravde.
Rođendan nobelovca, koji je još u mladosti napisao neke od najznačajnijih tekstova 20. veka propratili su i brojni tekstovi u domaćim medijima kao i u medijima na nemačkom jezikukoji su podsetili na njegova dela, nagrade - od Bihnerove koju je dobio sa 30 godina, do Nobelove iz 2019. godine, kao i na njegove stavove vezane za ratove na prostoru bivše Jugoslavije, zbog kojih je bio izložen brojnim napadima, a što je bio razlog da vrati novčani iznos Bihnerove nagrade i postane prvi pisac koji je to ikada učinio.
Negiranje zločina koje su počinili Srbi u tim ratovima, odnos prema Slobodanu Miloševiću, esej „Pravda za Srbiju“učinil su ga još spornijim, u odnosu i na vreme kada je 1966. godine, u SAD optužio literarnu „Grupu 47“ sa Ginterom Grasom na čelu za „opisnu impotenciju“, ali je konačno skoro tri decenije nakon ratova dobio Nobelovu nagradu za, kako je navedeno u obrazloženju, uticajno delo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnost ljudskog iskustva.

„Njegovo pisanje uticalo je na nekoliko generacija u posleratnoj Evropi. Handke često piše o povratku svojim korenima. Rekao je da ga je klasika očuvala, ali on je moderan pisac“, rečeno je u obrazloženju nagrade Handkeu za koga danas, povodom rođendana, nemački mediji ističu, da će značaj njegovog dela tek rasti.

Handke je jedan od najsvestranijih i najplodonosnijih pisaca nemačkog govornog područja. Dobitnik je brojnih nagrada – Kafkine, Šilerove, Ibzenove, kao i priznanja „Tomas Man“
U Srbiji su do sada objavljene brojne Hadkeove knjige među kojima „Veliki pada“, „Golmanov strah od penala“, „Moravska noć“, „Kratko pismo za dugi rastanak“, „Nesreća bez želja“, „Drugi mač“ ,„Kradljivice voća“, a u pripremi je i „Gubitak slike“, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala