- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Centar Tirane blokiran zbog Samita EU-Zapadni Balkan: Snajperisti na krovovima, policija svuda

© Tanjug / JADRANKA ILIĆSamit EU-Zapadni Balkan u Tirani
Samit EU-Zapadni Balkan u Tirani - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Pratite nas
Samit lidera EU-Zapadni Balkan počinje u Tirani, zbog čega je centar grada zatvoren za saobraćaj, ali i protesta koji je najavio opozicioni albanski političar Salji Beriša iz Demokratske partije. U gradu je raspoređen veliki broj pripadnika policije, a po krovovima Kongresne palate se mogu videti i snajperisti.
Prve učesnike samita na crvenom tepihu u Kongresnoj palati, kao domaćin dočekuje albanski premijer Edi Rama. Među učesnicima samita je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.U Tiranu dolaze i Emanuel Makron, Ursula Fon der Lajen, Olaf Šolc i drugi najviši zvaničnici.
Na video snimku sa dočeka učesnika samita može se videti i kako helikopter nadleće mesto održavanja samita.
Prisustvuje i veliki broj medijskih ekipa, iz regiona i cele Evrope.
Beriša će organizovati protest opozicije protiv Edija Rame, koga inače optužuje zbog saradnje sa Aleksandrom Vučićem u okviru inicijative Otvoreni Balkan, ali i zaostajanje Albanije u evropskim integracijama.
Policija nije dala dozvolu Demokratskoj stranci da održi protest, ali je Beriša izrazio rešenost da ga organizuje, objavio je albanski Juronjuz.
Beriša je naglasio da će danas opozicija napuniti ulice i trgove Tirane, kao i da će protestovati ispred zgrade vlade, kako bi odbranila evropske vrednosti, koje, kako tvrdi, ugrožava albanski premijer Edi Rama.
Beriša je ranije organizovao proteste protiv dolaska predsednika Srbije u Tiranu na skupove Otvorenog Balkana, tvrdeći da inicijativa Otvoreni Balkan služi za srpsku hegemoniju, preneo je Tanjug.
Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
SRBIJA
Vučić poručio iz Tirane: Ako niste za stolom, onda ste na meniju /video/
Samitom u Tirani će predsedavati predsednik Savet EU Šarl Mišel.
Vučić će imati niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica, među kojima su predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar De Kro, kao i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Mark Rute, a susrešće se i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i imati i druge sastanke i susrete na marginama skupa.
Glavne teme samita u Tirani biće zajedničko rešavanje posledica sukoba u Ukrajini, intenziviranje političkog i političkog angažmana, jačanje bezbednosti i izgradnja otpornosti na strano mešanja, suočavanje sa izazovima migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.
Prema zvaničnoj agendi samita u Tirani predviđeno je od potpisivanje sporazuma EU i zemalja Zapadnog Balkana o smanjnju cena rominga, posle čega će biti održane plenarne sesije.
Na kraju je predviđena i zajednička konferencija za medije na kojoj će govoriti predsednik Šarl Mišel, Fon der Lajen i premijer Albanije Edi Rama.
Učesnici samita treba da usvoje i deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU za zemlje ZB i ubrzanje tog procesa.
Samit u Tirani bio je tema emisije "Svet sa Sputnjikom".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala