- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska oborila „suhoj“, „mig“ i dva helikoptera Mi-8

© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaArtiljerci pucaju iz samohodnog topovskog sistema 2S7 "Pion" u zoni specijalne vojne operacije
Artiljerci pucaju iz samohodnog topovskog sistema 2S7 Pion u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
Pratite nas
Jurišna avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije je u DNR oborila dva ukrajinska vojna aviona (Su-25 i MiG-29), dok su sistemi za PVO oborili dva ukrajinska vojna helikoptera Mi-8, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
Osim toga, tokom proteklog dana u DNR i Zaporoškoj oblasti uništeno je deset bespilotnih letelica. Takođe su presretnute dve rakete ispaljene iz višecevnih bacača raketa „Himars“ u Donjeckoj Narodnoj Republici.
Portparol je dodao da je u kupjanskom pravcu uništena taktička grupa Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti. U borbama je ubijeno 65 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva borbena vozila pešadije i dva kamioneta.
U krasno-limanskom pravcu je odlučnim dejstvima ruskih trupa sprečen napad ukrajinskih snaga u LNR. Osim toga, uništene su dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u oblasti naselja Rajgorodok u Luganskoj Narodnoj Republici. Gubici ukrajinskih snaga u protekla 24 časa u ovom pravcu: više od 60 poginulih i ranjenih i uništena tri borbena vozila pešadije, jedan oklopni automobil i četiri kamioneta.
U donjeckom pravcu nastavlja se uspešna ofanzivna dejstva ruskih jedinica. Tokom dana ubijeno je više od 70 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva tenka, četiri borbena oklopna vozila i četiri kamioneta.
U južnodonjeckom pravcu jedinice Oružanih snaga Ukrajine izvele su neuspešan pokušaj kontranapada u pravcu naselja Nikoljsko u DNR. Ukrajinske snage vraćene su na prvobitne položaje. U borbama je ubijeno 30-tak ukrajinskih vojnika i uništene dva borbena vozila pešadije i tri kamioneta.
U oblastima naselja Kramatorsk i Dibrov u DNR pogođena su mesta privremenog razmeštanja stranih plaćenika.
U oblasti naselja Paraskovjevka u DNR uništen je protivbaterijski radar američke proizvodnje AN/TPQ-37, dok je u oblasti Raj-Aleksandrovke (DNR) uništen radar ukrajinskog PVO sistema S-300.
Uništeno je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine kod sela Kamensko u Zaporoškoj oblasti.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 339 aviona, 180 helikoptera, 2.628 bespilotnih letelica, 391 protivvazdušni raketni sistem, 6.996 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 910 borbenih vozila za višecevne raketne sisteme, 3.657 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 7.477 jedinica specijalnih vojnih vozila.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala