- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Pamćenje sveta“: 70 godina Muzeja Nikole Tesle /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićNikola Tesla
Nikola Tesla - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
Pratite nas
Muzej Nikole Tesle danas proslavlja 70 godina od osnivanja. Osnovan je kao prvi tehnički muzej u Jugoslaviji i jedni je muzej koji čuva originalnu ostavštinu Nikole Tesle.
Posle smrti Nikole Tesle, staranje o njegovoj imovini je prema sudskoj odluci američkih vlasti iz januara 1943. godine, pripalo Savi Kosanoviću, sinu Tesline najmlađe sestre Marice. Sava Kosanović srpski političar, publicista i diplomata je u to vreme bio član Vlade Kraljevine Jugoslavije u izbeglištvu i boravio je u Njujorku.

Od Njujorka preko Rijeke do Beograda

Celokupna imovina Nikole Tesle je posle njegove smrti zapakovana, zapečaćena i predata Službi za čuvanje imovine stranaca. Iz hotela „Njujorker“ ona je preneta u „Magacine i skladišta Menhetn“ gde su se od ranije već nalazile smeštene neke Tesline stvari.
Zalaganjem Save Kosanovića 1951. godine su konačno svi lični predmeti i spisi Nikole Tesle preneti u Beograd. Sava Kosanović ih je potom poklonio državi. Zaostavština Nikole Tesle je brodom „Srbija“ uplovila u luku Rijeka septembra 1951. godine. Potom je vozom preneta u Beograd gde je smeštena na Elektrotehnički fakultet. Juna 1952. godine, ona je preneta u „Genčićevu vilu“ u tadašnjoj ulici Proleterskih brigada 51, u kojoj se i danas nalazi muzej.
© Sputnik / Lola ĐorđevićBista Nikole Tesle
Bista Nikole Tesle - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
Bista Nikole Tesle
Na predlog Saveta za nauku i kulturu Vlade, a na osnovu člana 80. stava 2. Ustava FNRJ, vlada FNRJ donela je 5. decembra 1952. godine Rešenje o osnivanju Muzeja Nikole Tesle. Ovo rešenje potpisao je Josip Broz Tito. Rešenje je objavljeno u Službenom listu FNRJ, br. 59 od 10. decembra 1952. godine. Iste godine, za prvog direktora je izabran profesor Filozofskog Fakulteta Veljko Korać.

„Pamćenje sveta“ – najviši oblik zaštite kulturnog dobra

Uviđajući univerzalni značaj Nikole Tesle i njegovog stvaralaštva, Unesko je 2003. godine Teslinu arhivu, kao deo pokretnog dokumentarnog nasleđa čovečanstva uvrstio u Registar „Pamćenje sveta“ što predstavlja najviši oblik zaštite nekog kulturnog dobra.
© Sputnik / Lola ĐorđevićUrna sa posmrtnim pepelom Nikole Tesle
Urna sa posmrtnim pepelom Nikole Tesle - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
Urna sa posmrtnim pepelom Nikole Tesle
Na nacionalnom nivou Narodna skupština Republike Srbije je 2005. godine donela odluku o utvrđivanju arhivske građe koja se čuva u Muzeju Nikole Tesle, kao lični fond Nikole Tesle, za kulturno dobro od izuzetnog značaja.
Osim originalnih dokumenata koji su pripadali Tesli, u muzeju se čuva i više od 2.000 Teslinih knjiga i časopisa, viš od 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, više od 1.500 fotografija i više od 1000 Teslinih planova i crteža.
Paralelno sa zaostavštinom , u muzeju posvećenom velikanu srpskog porekla, nalazi se i bogati muzejski fond u kojem se čuva građa nastala tokom rada muzeja.
Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković uputila je čestitku povodom obeležavanja 70 godina Muzeja Nikole Tesle.
Promocija knjige „Nikola Tesla. Buđenje sile. Izlaz iz Matrice“  - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
EKSKLUZIVNO Ruski naučnik: Tesline ideje stižu u naš svet - bude i sve pokreću / video /
Nikola Tesla - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Tesla u Austrougarskoj: Kako je talentovani dečak s Balkana postao genije planetarnih razmera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala