Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ništa više neće biti isto: Rađa se novi svet - Srbija ne sme da odustane pod pritiskom Zapada

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava ispred Skupštine
Zastava ispred Skupštine - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
Pratite nas
Stavljajući temu izgradnje multipolarnog sveta u kontekst ukrajinske krize srpski intelektualci sa različitih aspekata pokušali su da objasne u kojoj ravni koleriraju ovi pojmovi te da odgovore na pitanje da li je ovaj sukob na istoku Evrope hodanje ivicom trećeg svetskog rata.
Konferencija Ukrajinska kriza i izgradnja multipolarnog sveta u organizaciji Evroazijskog bezbednosnog foruma ponudila je opsežnu sliku sukoba u Ukrajini.
U kontekstu zadate teme: „Ukrajinska kriza, kao model hibridne agresije NATO na Rusku Federaciju“, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač govorio je o sukobu kolektivnog Zapada, kao nosioca globalizma, sa Rusijom što se odslikava kroz projektovanje i stalno pothranjivanje rata u Ukrajini.
„Ukrajinska kriza, kao model hibridne agresije kolektivnog Zapada na Rusku Federaciju, svojim tokom i neposrednim i posrednim učešćem velikih sila značajno će opredeliti evropsku bezbednost i trasirati ključna rešenja globalne bezbednosti u bliskoj budućnosti. Zaista, više neće biti ništa isto“.

Cilj antiruskog rata je slabljenje EU

Profesor Časlav Koprivica sa Fakulteta političkih nauka analizirao je ponašanje zemalja Evropske unije u sklopu rata u bivšoj Ukrajini, po dva uporedna aspekta: odnos EU prema onima koji su odabrani za cilj ovoga rata – Rusiji i njen odnos prema anglo-američkim pokretačima rata.
© Sputnik / Lola ĐorđevićNaučna konferencija „UKRAJINSKA KRIZA I IZGRADNJA MULTIPOLARNOG SVETA“ u oranizaciji Evroazijskog bezbednosnog foruma
Naučna konferencija „UKRAJINSKA KRIZA I IZGRADNJA MULTIPOLARNOG SVETA“  u oranizaciji Evroazijskog bezbednosnog foruma - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
Naučna konferencija „UKRAJINSKA KRIZA I IZGRADNJA MULTIPOLARNOG SVETA“ u oranizaciji Evroazijskog bezbednosnog foruma
„Pokazuje se da je EU, iako aktivno podržava anglo-američke marionete u Kijevu, i sama u poziciji neaktera, nekoga ko trpi od rata koji joj nije u interesu. Tako posmatrano, ovaj antiruski rat, za svoj sekundarni cilj ima slabljenje zemalja EU, koja su u njega, iz raznih razloga, uvučene na osnovu različitih, ali konvergirajućih istorija svoje rusofobije“.

Na ivici Trećeg svetskog rata

Na epohalni značaj Ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, ukazao je novinar Đuro Bilbija uz komentar da se ona odvija na samoj ivici rizika izbijanja trećeg svetskog rata. Iako je u funkciji sprečavanja trećeg svetskog rata, ona je pokrenula istorijske tektonske ploče i procese koji razaraju Fukujaminu fantasmagoriju o „kraju istorije“ i večnoj dominaciji zapadnog liberalizma.
„Da svet nije i neće više biti kao dosad – dobro se vidi i iz Sjedinjenih Država i iz Rusije. Bivši savetnik šefa Pentagona – pukovnik Daglas Mekgregor – sa punom uverenošću ukazuje da će Rusi u Ukrajini sigurno pobediti i da nova faza ukrajinskog rata neće biti samo uništenje ukrajinske države”.
© Sputnik / Lola ĐorđevićČaslav Koprivica, Vladan Jončić, Mitar Kovač i Radomir Milašinović
Časlav Koprivica, Vladan Jončić, Mitar Kovač i Radomir Milašinović - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
Časlav Koprivica, Vladan Jončić, Mitar Kovač i Radomir Milašinović
Za Srbe je glavno, dok se istorijske tektonske ploče pomeraju, opominje Bilbija, ne odustati, pod pritiskom Zapada koji gubi, ni od jednog krupnog nacionalnog interesa i ni od jedne jedine barikade na kojoj se brani ono što se mora braniti.

Početak nove ere

O sukobu globalističkog i suverenističkog sveta govorio je profesor Radomir Milašinović, akcentujući činjenicu da kriza u Ukrajini označava početak nove ere u odnosima među državama.
“Možda je bolje reći da je to jedinstven događaj koji označava početak kraja globalizmu. Sigurno je da se to neće dogoditi na mah i da se mora posmatrati kao proces dugog trajanja koji implicira raznolike političke, ekonomske, vojne i kulturološke konsekvence”.

Operacija sa oslobodilačkim karakterom

Pukovnik u penziji Stevica Karapandžić pažnju je posvetio osnovnim obeležjima i karakteristikama operacije na prostoru Ukrajine. On je istakao da je vojnom intervencijom 24. Februara, Rusija sprečila Oružane snage Ukrajine u nameri izvođenja napadne operacije na Donbas i preduhitrivši ih, demonstrirala načelo preventivnog delovanja, odnosno preticanja – „pogledom u napred”.
„Posle nekoliko etapa i uvođenjem 200.000 mobilisanih ruskih vojnika u zonu borbenih dejstava, ruske bataljonske taktičke grupe najverovatnije će postati jezgra za prerastanje u združene taktičke jedinice – brigade i divizije grupisane u operativne sastave. To će uticati da specijalna vojna operacija poprimi klasičan i masovniji, po ruskom shvatanju „oslobodilački” karakter na područjima gde se ogromna većina stanovništva izjasnila za prisajedinjenje Ruskoj Federaciji“.

Dokaz kriju posmatrači OEBS-a

Analitičar Srđan Perišić je u svom izlaganju izneo zanimljiv podatak koji najbolje ilustruje čiji je ovo rat i ko ga je inicirao.

„Službe bezbednosti su imale operativne podatke da su u oktobru prošle godine Amerikanci kao instruktori zajedno sa Britancima koncentrisali vojne snage kijevskog režima u donjeckoj i luganskoj oblasti da bi izršili agresiju na ove Republike. Da bi to uradili oni su posmatračima OEBS-a oduzeli uređaje za noćne posmatranje pa je celokupna misija nije bila u moćnosti da izvrši kontrolu Minskih sporazuma, a upravo su noću dovlačene jedinice što govori da je Zapad spremao invaziju na Ruse u bivšoj Ukrajini a ne Rusija.“

Učesnici su se složili da ovo što danas gledamo na istoku Evrope jeste realizacija davno postavljenih ciljeva američke spoljne politike, ali da u okolnostima kada Rusi dobijaju rat, posledice će snositi strana koja ga je inicirala, a posledično i blok koji je pružaoo nesebičnu pomoć kijevskom režimu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala