- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kolumbijac, po nalogu SAD, stvorio farmu botova za lažne informacije o specijalnoj operaciji

CC0 / / Zavisnost od društvenih mreža
Zavisnost od društvenih mreža - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
Pratite nas
Istraga o slučaju 40-godišnjeg državljanina Kolumbije Alberta Enrikea, koji je optužen za širenje lažnih vesti o ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini, pronašla je skrovište s telefonima s kojih su Amerikanci te informacije slali daljinski.
Na osnovu dokaznog materijala sledi da su Amerikanci, imitirajući mešanje Rusije u predsedničke izbore u SAD 2020. godine, s elektronske pošte otvorene u Rusiji slali „zadatke“ o pripremi tekstova o Donaldu Trampu. To se ispostavilo tokom istrage rada specijalnog bot-sistema koji je kolumbijski državljanin pokrenuo u Moskvi.
Prema materijalu istrage, Kolumbijac je uz pomoć bot-sistema slao instrukcije o širenju sadržaja o toku predizborne kampanje Donalda Trampa i imitirao komunikaciju ruskih i stranih državljana u vezi s organizovanjem propagandnih dejstava na internetu na štetu bezbednosti SAD.
Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije saopštila je da je objavila zvanično upozorenje državljaninu Kolumbije Hiraldu Saraju Albertu Enrikeu o nedopustivosti dejstava koje potpadaju pod član Krivičnog zakonika Rusije o špijunaži.
Istražni komitet Rusije je ranije danas saopštio da je završena istraga protiv Kolumbijca koji je optužen da je širio lažne informacije o ruskoj armiji, po nalogu kompanije iz SAD. Tokom istrage je otkriveno da je ta kompanija, najverovatnije, bila zadužena i za stvaranje utiska da se Rusija mešala u izbore 2020. godine u SAD.
Edvard Snouden razgovara sa Savetom Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
RUSIJA
"Ruski botovi" kao opravdanje za politički neuspeh? Šta o tome misli Snouden
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala