- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hoće li Šavničani i Novu godinu sačekati na biralištima?

© Sputnik / Boban NovovićGlasanje u Šavniku
Glasanje u Šavniku - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
Pratite nas
Tomaš Ćorović, bivši predsjednik Opštine Šavnik, predviđa da će Šavničani dočekati i Novu godinu na lokalnim izborima, koji su počeli 23. oktobra, a za narednu nedjelju je zakazano osmo njihovo ponavljanje na biračkim mjestima u Opštini i na Kruševicama.
“Očigledno se vlastima ne ispušta Šavnik, iz mnogo razloga. Pogledajte kako oni lako zakazuju izbore svake sledeće sedmice. Vlasti neće ni da uvedu prinudnu upravu jer bi se doveli ljudi sa strane da je sprovode. Bolje bismo se mi organizovali odavde i onda partije ne bi imale nikakve šanse na tim izborima", kaže Ćorović za Sputnjik.
On tvrdi da sadašnja vlast u Šavniku uzima preko milion evra za plate iz egalicionog fonda i da sada priprema rebalans.
"Zamislite to, vjerovatno da potroše što potrošili nijesu. Dakle, suviše lako se sve odlaže, a zna se, čitava država gleda kako u varošicu svake sedmice dolaze turisti glasači, a Tužilaštvo samo krivične prijave udara ljudima iz Šavnika. Kriminalizovaše nam ono malo mještana što je ostalo”, kaže Ćorović.
On ističe da je blokada izbora bunt naroda i da to nema veze sa strankama.

“Dakle, riječ je o buntu naroda kojem je dosadilo. U Šavniku nemate ni opozicione stranke jer su one decenijama sparingovale sa DPS-om. Neće narod dati da se izbori održe kao do sada, bez obzira na kazne koje im prijete”, ističe Ćorović i navodi da je već skoro 40 krivičnih prijava do sada Tužilaštvo podnijelo zbog prekidanja glasanja.

Naš sagvornik ponavlja da je Šavnik, prvenstveno, važan sadašnjoj podmlađenoj opštinskoj vladajućoj vrhuški koja ima na raspolaganju nikad veći godišnji budžet.
Taj budžet, prema njegovim rečima, vlast troši na plate i ulaganja, koja prvenstveno imaju za cilj ličnu korist kroz sumnjive tendere i nabavke.

“Šavnik je bogata opština. Šavnički srez, koji je obuhvatao današnje tri durmitorske opštine, bio je za vrijeme stare Jugoslavije veoma politički uticajan, sa velikim stočnim fondom. Komunisti su od Šavnika stvorili sinonim planinske zabiti, bespuća, siromaštva i beznađa, što nije istina.” saopštava Ćorović.

Naš sagovornik nabraja šta sve ima na području Opštine Šavnik:
Projekat hidroelektrane „Lonci“ na Komarnici, o kome se sve više priča i postaje izvjestan
Pretvaranje Sinjavine, čiji najveći i najatraktivniji dio pripada šavničkoj opštini, u vojni poligon, čija se namjena može samo naslućivati jer je u rukama Alijanse
Šumski kompleksi Dragišnice, Bukovičke gore i Semolja
Veliki poligoni za vjetro parkove na Sinjavini i Krnovu,
Smučarski tereni od Krnova prema Javorju, koji su za širu javnost još neotkriveni,
Kanjoni u Drobnjačkoj vali (gdje se divljač u toku jeseni i zime spušta sa visova Durmitora) su atraktivna lovišta, privlačna oduvijek za vladajuću političku elitu iz prestonice i njihove odabrane goste, a i strance, kanjon
Kanjon Nevidio, čija je sudbina u budućnosti sve neizvjesnija.
Kako kaže Ćorović, za sve ovo DPS-u, treba odana i jaka opštinska vlast i što manje naroda koji se neće buniti. Takav narod im je, kako tvrdi, neophodan za referendume, na kojima će glasati i glasači turisti.
"Aktuelni šavnički predsjednik, još u vrijeme Krivokapićeve vlade, žalio se na Vladu jer mu ne dozvoljava zapošljavanje nedostajućih radnika. Ima samo 98 zaposlenih, govorio je. A imam informaciju da mu je Vlada ovih dana dala sredstva za zapošljavanje još 10 novih radnika. Dok sam bio predsjendik Opštine imao sam 32 do 35 radnika.”, zaključuje Ćorović.
Prizori Šavnika - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2022
REGION
Sputnjik u Šavniku – đe se lomi „svjetska politika“ /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala