- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Hiljade protestanata na ulicama prestonice Mongolije, demonstranti skinuli odeću na minus 30

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Uđi u bazu fotografijaPloщadь Čingishana v Ulan-Batore, Mongoliя
Ploщadь Čingishana v Ulan-Batore, Mongoliя - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
Pratite nas
U prestonici Mongolije, u Ulan Batoru, ispred Vlade se održavaju protesti u kojima učestvuje više hiljada ljudi. Protesti su inicirani nakon što je saopšteno da je ukraden ugalj u vrednosti od 1,8 milijardi dolara, saoopštio je portal Njuz.mn.
Prema podacima izvora, reč je o 6,5 miliona tona uglja čija je vrednost 1,8 milijardi američkih dolara. Kao posledica toga, u prvih devet meseci 2022. godine je izvoz uglja iz Mongolije poskupeo do 6,5 milijardi dolara, što je skoro trostruko više nego u istom periodu prošle godine.
Kako navodi portal, protesti traju već tri dan i učesnici su sve agresivniji.
Prema informacijama portala gogo.mn, tokom protesta su neki učesnici skinuli odeću na minus trideset u znak protesta protiv porasta cena sirovina i zatražili da se obelodani da je vlast korumpirana i da se navedu imena lopova.
Portal CentralAzia je saopštio, da je Peking, nakon obraćanja Ulan Batora, sproveo istragu i ustanovio, da se količina uglja iz Mongolije razlikuje od količine koju je dobila kineska strana. Utvrđeno je ko je od mongolskih političara učestvovao u krađi i njihova imena su poslata premijeru Republike Luvsanamsrajnu Ojunu-Erdenu.
Pojašnjeno je i da su u Kini uhapsili zvaničnike koji su učestvovali u krađi uglja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala