Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

EU predložila Akcioni plan saradnje sa Zapadnim Balkanom oko nelegalne migracije

© AP Photo / Giannis PapanikosAntimigrantska ograda na granici Grčke i Turske
Antimigrantska ograda na granici Grčke i Turske - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
Pratite nas
Evropska unija predložila je Akcioni plan za smanjenje priliva migranta preko Zapadnog Balkana, saopštili su u Briselu potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson. Poručeno je da je borba protiv krijumčarenja migranta posebno važna na granici Srbije i Mađarske.
Plan u pet tačaka uključuje pojačane granične kontrole na svim granicama u regionu, uz saradnju lokalnih vlasti i evropske agencije Fronteks.
Među najavljenim merama su jačanje kapaciteta za prijem i registraciju azilanta, podrška borbi protiv krijumčarenja migranata, za šta će EU izdvojiti 30 miliona evra, poštovanje dogovora o readmisiji i usklađivanje Zapadnog Balkana sa viznom politikom EU.
„Moramo da pojačamo upravljanje granicama duž cele migrantske rute na Zapadnom Balkanu. To znači da je na svakoj pojedinačnoj granici, bilo da je reč o granici EU ili granici između dve zemlje regiona, potrebno snažno prisustvo EU na terenu“, izjavio je Šinas.
Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson istakla je da je borba protiv krijumčarenja migranta posebno važna na granici Srbije i Mađarske.
„Sutra će misija EU koju prevodi koordinator Šengena, zajedno sa predstavnicima nekih zemalja članica putovati u Srbiju kako bi razgovarali o načinima da se bolje zaštiti srpsko-mađarska granica, uz učešće pripadnika agencije Fronteks“, najavila je Johansonova.
Ona je napomenula da je Srbija već delimično usaglasila viznu politiku sa EU, uvođenjem viza za Tunis i Burundi, kao i da su srpske vlasti obećale da će to učiniti u slučaju Indije i drugih zemalja.
Najveći broj nelegalnih migranata koji koristi bezvizni režim za ulazak EU dolazi preko Srbije, navela je Johansonova, dodajući i da druge zemlje regiona imaju značajne „šupljine“ u viznoj politici.
Prema podacima evropske granične agencije Fronteks, u prvih 10 meseci ove godine zabeleženo je 281.000 nelegalnih ulazaka u EU sa Zapadnog Balkana, oko 80 odsto više nego u prošloj godini.
Najviše migranata, navodi RTS, registrovano je u Austriji, a brojevi su značajno povećani u Nemačkoj i Belgiji.
Predlog EU objavljen je dan uoči samita EU-Zapadni Balkan u Tirani i tri dana pre sastanka ministara pravde i unutrašnjih poslova EU koji treba da ga usvoje a nakon što je krajem novembra usvojen Akcioni plan za centralni Mediteran.
Migrantski kamp na obali Tise u Ruskom Krsturu - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
SRBIJA
Zašto je važan dogovor Srbije, Mađarske i Austrije o ilegalnim migrantima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala