- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

„Dan D“ za globalno naftno tržište | Energija Sputnjika

© AP Photo / Nabil al-JuraniNafta
Nafta - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
Pratite nas
Tema današnje emisije „Energija Sputnjika“ je primena zabrane uvoza ruske nafte morskim putem većini evropskih zemalja i poslediće koje će ta odluka doneti.
Paketi sankcija zapadnih zemalja Rusiji mogli bi doneti prekretnicu na globalnom naftnom tržištu pošto otpočne primena zabrana uvoza ruske nafte morskim putem evropskim zemljama (sem izuzetih: Mađarske, Slovačke, Češke, Bugarske i Hrvatske).
Kako je sve to u paketu sa odlukama G7 i EU o ograničenju cene ruske nafte moglo bi se desiti da tržište „crnog zlata“ bude poprilično uzdrmano – smatraju neki ekonomisti. Svoju odluku po pitanju plasmana nafte u tim novim uslovima članice OPEK+ donele su juče. Predstavnici 13 članica OPEK-a predvođenih Saudijskom Arabijom i njihovih 10 saveznika, koje predvodi Rusija dogovorili su se da nastave sa smanjenjem isporuka.
Rusija je poručila da neće isporučivati naftu onima koji joj ograničavaju cenu.
A, već su počeli izuzeci. Japan je jutros objavio da su od ograničenja cene ruske nafte na 60 dolara po barelu izuzete pošiljke iz projekta Sahalin 2, gde us japanske firme suvlasnici.
Biće zanimljivo posmatrati kako se sprovodi ovaj paket sankcija jer, podsetimo, Indija, Kina, Grčka i Turska već koriste princip preprodaje ruske nafte i derivata dobijenih njihovom preradom kupcima iz zemalja koje, navodno, neće više da troše ovaj energent iz Rusije.
U sklopu odustajanja od ruskog gasa ovo će svakako uticati na globalno tržište energenata.
O tome, ali i kako će se odraziti na Srbiju – hoće li naftni derivati poskupeti kod nas zbog toga što se JANAF-om neće više moći „voziti” ruska nafta u emisiji „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za energetiku Milošem Zdravkovićem.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
„Dan D“ za globalno naftno tržište | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala