- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Akcioni plan za zapadni Balkan: Kako je EU zamislila da smanji broj migranata

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMigranti
Migranti - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
Pratite nas
Jačanje graničnih kontrola na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti i raspoređivanje pripadnika Fronteksa na granice između država takozvanog zapadnog Balkana jedan je od elemenata akcionog plana za smanjenje migrantskog pritiska na EU, koji je Komisija predstavila 5. decembra.
Poverenik za unutrašnje poslva Ilva Johanson, koja je zajedno s potpredsednikom Komisije Margaritisom Šinasom, predstavila akcioni plan za zapadni Balkan, najavila je da će Komisija pregovarati sa zapadnobalkanskim partnerima o novom mandatu Fronteksa, agencije za evropsku graničnu i obalsku stražu, koji će omogućiti raspoređivanje pripadnike te agencije na granice između pojedinih država zapadnog Balkana. Trenutno je raspoređeno oko 500 pripadnika Fronteksa, ali samo na spoljnim granicama EU i zemalja zapadnog Balkana.
„S novim mandatom biće moguće rasporediti pripadnike Fronteksa i na granice između pojedinih država zapadnog Balkana. Na Fronteksu je da zajedno s partnerima odluči koliko će pripadnika agencije rasporediti, ali moram reći da ćemo ih imati koliko bude potrebno jer države članice EU čvrsto podržavaju Fronteks u tome“, rekla je Johansonova.
Dan uoči samita EU -zapadni Balkan u Tirani Komisija je objavila niz mera za rešavanje migrantskog pritiska na EU preko zapadnog Balkana. Prema podacima Fronteksa, tokom prvih 10 meseci ove godine zabeležena je 281 hiljada neregistrovanih ulazaka u EU preko zapadnog Balkana, što je povećanje od 77 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Akcioni plan sastoji se od pet tačaka:
1.
jačanje upravljanja granicama duž migrantske rute,
2.
jačanje kapaciteta država zapadnog Balkana za ubrzanje postupka azila,
3.
jačanje prihvatnih centara u tim zemljama,
4.
borba protiv krijumčara,
5.
jačanje saradnje na readmisiji i na povratku migranata i usklađivanje viznih politika država regiona s viznom politikom EU.
Unutar ovih pet tačaka predviđeno je ukupno 20 operativnih mera.
„Sve veći broj dolazaka migranata zapadnobalkanskom migracijskom rutom rešavamo posebnim akcionim planom. Reč je o 20 konkretnih i hitnih mera koje možemo da sprovedemo. Cilj nam je da koordinisanim delovanjem smanjimo broj dolazaka“, izjavio je potpredsednik Komisije Margaritis Šinas.
Komisija navodi da je usklađivanje viznih politika ključno za dobro funkcionisanje bezviznog režima između EU-a i zapadnog Balkana, preneo je „Jutarnji list“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala