00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
17:00
60 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:00
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
MOJA PRIČA
Donosimo vam životne priče, reportaže i neobične sudbine ljudi koji društvo čine boljim.

Zašto je sve veća gužva ispred beogradskih pekara kad padne mrak

© Sputnik / Senka MilošJedna od pekara u centru koja uveče prodaje robu u pola cene
Jedna od pekara u centru koja uveče prodaje robu u pola cene - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Pratite nas
Gužva sabajle, uobičajen prizor pred pekarama u Beogradu. Ali, u pekari u centru grada, u redu se čeka kad se smrkne, posle osam. Hleb i peciva pred kraj radnog vremena nude se po upola nižim cenama.
„Od akcije - "dva za jedan" - korist imaju svi, a mi skoro da ne bacamo hranu, a to je i greh“, priča za Sputnjik vlasnik pekare.
Osamdesettrogorogodišnji penzioner Ljuba Popović stigao na red:
"Došao sam da pitam da li ima onoga što kupujem, pa da dođem u osam sati. Pazarim sendviče, to uzimam za večeru, a od ostalih stvari kupujem uglavnom peciva sa slaninom, isplati se", predstavlja nam svoj izbor čika Ljuba.
Redovna je mušterija, a sad je došao malo ranije, pre osam, da isplanira večeru.
© Sputnik / Senka MilošLjuba Popović kaže da istu pogodnost koristi i u drugim pekarama u centru
Ljuba Popović kaže da istu pogodnost koristi i u drugim pekarama u centru - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
Ljuba Popović kaže da istu pogodnost koristi i u drugim pekarama u centru
Sve je više onih koji kod svraćaju u večernjim časovima. Nenad Ćosović, vlasnik pekare nije se dvoumio da li će da uvede popust. Priznaje da su se uslovi poslovanja u poslednje vreme promenili, kriza je sve osetnija, kupovna moć opada, a malim pekarskim radnjama je teško da opstanu pored lanaca pekara, čije radnje niču na svakom koraku.
"Sve je teže, posebno zbog poskupljenja sirovina. Sve je poskupelo i to više puta, drastično, počev od brašna, pa nadalje… Nekako se snalazimo", veli Ćosović.

Kupuju penzioneri, ali i mladi

Njegove mušterije su zadovoljne. Studentkinja Jovana se seća da je i kod srednje škole imala pekaru koja je nudila istu pogodnost, a sada jeftinije pazari posle predavanja.
"Akcija je super. Mislim da je lepo da se ne baca višak hrane, sigurno bi to bacili kad se ne proda do kraja smene, ovako se zapravo pospešuje da se sve kupi. S druge strane, ljudi koji su socijalno ugroženi mogu sebi hranu da priušte kasnije u toku dana, da recimo kupe dva hleba, umesto jedan. To je super".
© Sputnik / Senka MilošNajprodavanija peciva, od 20 časova u pola cene
Najprodavanija peciva, od 20 časova u pola cene - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
Najprodavanija peciva, od 20 časova u pola cene
Penzioner Ljuba Popović ima vremena da obiđe i druge pekare u centru grada, dodaje da većina primenjuje ovaj sistem, ali samo ako ne rade neprekidno.
"Evo imate preko puta ovu pekaru koja radi celu noć, a dok je radila do deset i ona je davala popust. Ona gore kod Skadarske koja radi do deset, i ona daje. Tako mušterije uštede, malo tamo, malo vamo i eto, snalazimo se", kaže Popović.

Iz pekare - u zamrzivač

Snežana Ristić u pekari radi punih osam godina. Za Sputnjik kaže da akciju "Dva po ceni jednog", koristi uglavnom komšiluk, ljudi koji znaju, mahom su stariji, penzioneri, mada ima i mlađih.
"Kupuju sve, picu, štap sa slaninom, pancerote, viršle i uvek me pitaju da li je sveže, da li može da stoji za sutra, da li može da se stavi u zamrzivač. Ljudi koji to pitaju, oni uglavnom kupuju na više, veću količinu, a imate mlađih ljudi koji dolaze i uzmu po dve, tri stvarčice, neko ostavlja za ujutro, za doručak".
Ona dodaje da se sve više kupuje uveče, da je praćenje kupovine u pekarskim radnjama odličan reper ekonomskog stanja.
© Sputnik / Senka Miloš"Mladi kupuju jedan obrok, a porodični ljudi na više, pa zamrznu", kaže Snežana Ristić.
Mladi kupuju jedan obrok, a porodični ljudi na više, pa zamrznu, kaže Snežana Ristić. - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
"Mladi kupuju jedan obrok, a porodični ljudi na više, pa zamrznu", kaže Snežana Ristić.
"Pomerilo se dosta u odnosu recimo na prošlu godinu, znalo je da ostane peciva, sada čak i subotom kada nemamo puno posla popodne, ne ostane puno robe. Sve više ljudi dolaze tokom popusta i uzimaju više, veću količinu".

Greh je bacati hranu

Ćosović nije učio pekarski zanat, ali se dobro snalazi u ovom poslu već osam godina, čak i pomaže glavnom pekaru kada za tim ima potrebe.
Upitan šta je ranije radio sa hlebom i pecivom koje se ne proda, on kaže:
"Uglavnom sam davao nekom ko to koristi za ishranu životinja, ono što se nakupi u par dana. I sada ostane, ali puno manje".
Pravila za prijavljivanje ove pogodnosti, provlačenje popusta od 50 odsto kroz kasu, nema, pa se pekari dovijaju tako što jedan proizvod prodaju, a drugi doniraju, poklanjaju.
© Sputnik / Senka MilošNa sniženju su i pite i burek, od kada je uvedena akcija, ova pekara gotovo da ne baca hranu
Na sniženju su i pite i burek, od kada je uvedena akcija, ova pekara gotovo da ne baca hranu - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
Na sniženju su i pite i burek, od kada je uvedena akcija, ova pekara gotovo da ne baca hranu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala