- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Piksijev usud: Kad veliki igrač postane selektor ponaša se montipajtonovski

© Sputnik / Lola ĐorđevićSelektor fudbalera Srbije Dragan Stojković Piksi
Selektor fudbalera Srbije Dragan Stojković Piksi  - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Pratite nas
Zašto bi Dragan Stojković Piksi trebalo da ostane selektor reprezentacije Srbije i u narednom periodu bez obzira na njegovo montipajtonovsko ponašanje kao selektora, otkriva pisac Vule Žurić.
Svetsko prvenstvo u fudbalu je uvek jedan od najpodsticajnijih događaja za književnost jer uvek proradi želja za opisivanjem dramatičnih trenutaka. Zbog toga, fudbal pre svega, a potom i ostali sportovi privlače tako mnogo pisaca, smatra Žurić koji često piše o fudbalu.

„Rekao bih da svake četiri godine književnost mnogo dobija zato što je to jedna prilika da mnogo toga vidiš i pokupiš kao jednu vrstu iskustva a da ne moraš mnogo da se mučiš. Odnosno da čitaš, ideš da nešto gledaš ili slušaš neke priče, nego uključiš TV i gledaš četiri utakmice dnevno, što dođe ko jedna dobra zbirka priča“, kaže Žurić za „Orbitu kulture“.

Dragan Stojković Piksi: Veliki igrač – impulsivan selektor

Dragan Stojković Piksi je impulsivan čovek i upravo je onakav trener kakav je bio i fudbaler. Kad je lopta u pitanju bio je jedan od najsmirenijih igrača i elegancija s kojom je igrao teško je opisiva. S druge strane je bio impulsivan, ocenjuje Žurić.
Seća se da je na nekoj „bezveznoj utakmici jugoslovenske prve lige“ kad je Zvezda vodila 3:1, a Piksi nije odigrao dobro, kad su mangupi sa severa počeli da mu dobacuju, on je preskočio reklame u sred utakmice i počeo s njima da se svađa.
„Tako i sad izgleda da je on u jednom trenutku reagovao na piksijevski način. Ne treba zaboraviti da je on odbio da šutira penal protiv svog najdražeg kluba u najvažnijoj utakmici u svojoj karijeri, što su vrlo važne stvari kad govorimo o mentalnom sklopu jedne takve sportske ličnosti“.

Montipajtonovsko ponašanje – usud velikih igrača kao selektora

Sudbina Dragana Stojkovića poklopila se sa usudom velikih igrača i trenera kad postanu selektori naše reprezentacije i onda oni počnu da se montipajtonovski ponašaju kad dospeju na Svetsko prvenstvo.
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Katar 2022
Piksi ostaje selektor: U martu su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo
Prema njegovim rečima, „ponašaju se prilično luckasto, kao da se u njih ugradi neki čip“ i to sada radi i Piksi, ali bilo bi dobro, bez obzira na rezultate, da on ostane selektor jer time bismo dobili nešto što dugo nemamo u bilo čemu, a to je kontinuitet.

„Da ostavimo čoveka koji je u stanju da motiviše igrače i natera ih da igraju onako kako on voli. Važno je da bude selektor onoliko dugo koliko je trenirao Nagoju, da ostane neka dva ciklusa jer onda bismo mogli da se nadamo nečemu. Sad idu kvalifikacije za Evropsko prvenstvo na kome mi nismo bili u ovom novom veku, pa da vidimo kako ćemo tamo da prođemo“.

Žene fudbalera kao zvezde prvenstva

Žurić koji je uoči prvenstva napisao da se plaši da bi „najvažnija sporedna stvar na svetu mogla postati „surovi, strogo kontrolisani gladijatorski posao“, kaže da se do sada to nije desilo. S druge strane, ne vidi nekog novog čarobnjaka u kopačkama, poput Pelea, Maradone ili Johana Krojfa na aktuelnom prvenstvu.
Izgleda da je do sada najviše pohvala dobio hrvatski odbrambeni igrač, odnosno „branič kako oni kažu“ Gvardiol, a čim je odbrambeni igrač najzapaženiji to već malo dovodi u sumnju kvalitet tog prvenstva.
„Ne postoje više fudbaleri kao ličnosti. Možda će pre zvezda biti neka supruga fudbalera, ili suprug fudbalera, ili će se pričati o nečem što je fudbaler uradio izvan terena nego o nekom njegovom driblingu ili voleju“.
Johan Krojf između dvojice urugvajskih defanzivaca na Mundijalu 1974. - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2018
Ovo je pet najboljih fudbalera koji su igrali na Mundijalima (video)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala