- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemačka ministarka: Nemačka i Indija će insistirati na reformi Saveta bezbednosti UN

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Saveta bezbednosti UN
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Pratite nas
Nemačka i Indija će insistirati na reformi Saveta bezbednosti UN, izjavila je ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok tokom svoje posete Nju Delhiju.
Ona je navela da se ne beleži veliki progres sa ciljem da zemlje članice G4 postanu stalne članice Saveta bezbednosti UN.

„Međutim, to nam ne smeta da insistiramo na reformi Saveta bezbednosti UN zajedno sa našim indijskim partnerima. Drago mi je da su se četiri zemlje ponovo sastale na Generalnog skupštini UN u septembru. Današnja geopolitička situacija, kao nikada pre, zahteva sposobniji i potpuno funkcionalan Savet bezbednosti. Dugogodišnji stav G4 bio je da nove stalne pozicije za članice ne bi trebalo da podrazumevaju nikakva prava veta tokom prvih 15 godina. I ponovo smo videli da se pravo veta zloupotrebljava“, istakla je Berbok i dodala da bi Savet bezbednosti UN trebalo da predstavlja stvarnost našeg sveta u 21. veku.

Nemačka i Indija, zajedno sa Brazilom i Japanom, deo su G4 grupe zemalja čiji se razvoj može uporediti sa razvojem stalnih članica Saveta bezbednosti UN i one zahtevaju stalno članstvo u toj organizaciji.
Savet bezbednosti UN je struktura koja je odgovorna za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti. U Savetu bezbednosti uvek zaseda 15 zemalja, od kojih je pet stalnih članica i deset privremenih.
Stalne članice SB UN su: Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina i Francuska, koje imaju pravo veta. Deset ostalih članica se bira na dve godine. Prošle godine je Indija i niz drugih zemalja izabrano kao privremene članice SB UN za period 2021-2022. godine i u avgustu prošle godine je Indija predsedavala tom organizacijom.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2022
RUSIJA
Ukrajinska kriza pokazala da je „međunarodna zajednica“ – samo iluzija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala