- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU puca sebi u nogu ograničenjem cena ruske nafte: Cena crnog zlata može da skoči do 100 dolara

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftna pumpa
Naftna pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Pratite nas
Evropska unija je objavila da ograničava cenu ruske sirove nafte na 60 dolara za barel. Stručnjaci, međutim, smatraju da Moskva neće imati problema sa preusmeravanjem svojih sirovina na nova tržišta.
Službeni glasnik Evropske unije objavio je odluku o uvođenju gornje granice cene ruske nafte - 60 dolara po barelu od 5. decembra.

„Zabranjeno je, direktno ili indirektno, pružati tehničku pomoć, posredničke usluge ili finansiranje ili finansijsku pomoć, vezanu za trgovinu, posredovanje ili transport, uključujući pretovar sa broda na brod, trećim zemljama sirove nafte ili naftnih proizvoda koji potiču iz Rusije ili su izvezeni sa Rusije“, navodi se u dokumentu.

Istovremeno, za rusku naftu koja se isporučuje morskim putem ova odluka će stupiti na snagu tekj kroz 45 dana. Reč je o brodovima koji su utovareni pre 5. decembra i koji će biti istovareni u lukama pre 19. januara.
„Način funkcionisanja mehanizma ograničenja cena biće revidiran svaka dva meseca kako bi se odgovorilo na događaje na tržištu. Pored toga, ograničenje će biti postavljano u nivou 5 odsto ispod prosečne tržišne cene ruske nafte i naftnih derivata na osnovu podataka koje je obezbedila Međunarodna agencija za energetiku", saopštili su u EU.
Pored toga, Evropska unija namerava da od 5. februara uvede gornju granicu cena naftnih derivata iz Rusije. Brisel tek treba da se dogovori oko ograničenja cena za ovu kategoriju.
Evropska unija, zapravo, sama sebi puca u nogu u pokušaju da demonstrira jedinstvo kolektivnog Zapada pred „ruskom pretnjom“, rekao je za RT Anton Orlov, direktor Instituta za proučavanje savremene politike.
„Potražnja za ruskim sirovinama će rasti, a Moskva će lako naći alternativna tržišta, što se već dešava. Da podsetim da su ove godine brojne zemlje, uključujući Indiju, Kinu, Tursku, značajno povećale kupovinu ruskih energenata“, rekao je on.
Sa svoje strane, Vjačeslav Miščenko, rukovodilac Centra za analizu strategije i tehnologija razvoja gorivno-energetskog kompleksa Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas "Gubkin", smatra da evropski zvaničnici svojim zakonodavstvom uništavaju energetsko tržište.
„Počnimo sa činjenicom da do sada niko ne razume kako će ovo ograničenje cena funkcionisati, kako će funkcionisati ovaj embargo. Sama praksa primene i uopšte odluka da se na ovaj način uvedu neka vrsta ograničenja je apsolutno jedinstvena i odgovara trenutnom trenutku, urušavanju, recimo, tržišnih odnosa koje je počelo pre nekoliko godina uvođenjem sankcija“, rekao je stručnjak.
Prema njegovim rečima, niko ne može da predvidi kako će se ograničenja primenjivati i koliko će biti stroga.
„Sada OPEK + mora da donese odluku koja će podići cene. Može se pretpostaviti da će cena biti oko 100 dolara po barelu. Ako ograničenja u snabdevanju budu stroga, onda će cene biti još veće. Za Rusiju, trenutna situacija znači samo preusmeravanje tokova sa evropskog tržišta na druga“, dodao je Miščenko.
Potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak.  - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
RUSIJA
Moskva razrađuje mehanizme zabrane primene ograničenja cena nafte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala