- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EU objavila odluku o limitu cene nafte

© Sputnik / Alekseй VitvickiйEU zastava
EU zastava - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Pratite nas
Evropska unija objavila je u službenom glasniku odluku o uvođenju gornje granice cene ruske nafte.
„Zabranjeno je, direktno ili indirektno, pružati tehničku pomoć, posredničke usluge i finansiranje ili finansijsku pomoć u vezi sa trgovinom, posredovanjem ili transportom, uključujući i pretovar sa broda na brod trećim zemljama sirove nafte ili naftnih proizvoda koji potiču iz Rusije ili su izvezeni iz Rusije“, navodi se u dokumentu.
Iz tabele u prilogu proizilazi da je cena po barelu ustanovljena na 60 dolara.
Ove nedelje su se zemlje EU, a zatim G7 i Australija, dogovorile da ograniče cenu nafte iz Rusije. Ovo ograničenje odnosi se na pomorski transport i stupiće na snagu 5. decembra za sirovu naftu, a 5. februara za naftne derivate. U budućnosti se očekuje da se gornja granica cena redovno revidira.
Komentarišući ovu inicijativu, predsednik Vladimir Putin je istakao da Rusija neće ništa isporučivati u inostranstvo na štetu svojih interesa. Zamenik premijera Aleksandar Novak je, sa svoje strane, dodao da Moskva neće izvoziti naftu u zemlje koje ustanove limit na cenu, ni po 60 dolara po barelu, ni po bilo kojoj drugoj ceni. Prema njegovim rečima, Rusija će raditi sa onima koji su spremni da sarađuju po tržišnim uslovima.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
RUSIJA
Kremlj potvrdio: Rusija ne prihvata gornju granicu na cenu nafte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala