- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Efikasno i precizno: Koje moćno oružje koriste ruski artiljerci

© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaRad samohodnih topova 2S7 „Pion“ u zoni specijalne operacije
Rad samohodnih topova 2S7 „Pion“ u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Pratite nas
Moćno i precizno oružje stoji na raspolaganju ruskim artiljercima tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, kojim efikasno uništavaju naoružanje, opremu i živu silu protivnika. Među njima su haubica „Giacint-B“, radarski sistem „Zoopark“, bespilotne letelice Orlan-10“ i „Orlan-30“, radarski sistemi „Mars-2“ i „Ares-MVK“.
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimke o borbenoj upotrebi haubica „Giacint-B“ kalibra 152-milimetara u saradnji sa radarskim sistemima „Zoopark“ i bespilotnim letelicama u zoni specijalne vojne operacije.
Kako se navodi u saopštenju vojnog resora, tokom borbenih dejstava u Ukrajini, artiljerijske jedinice ruskih oružanih snaga, ovim oružjem precizno uništavaju odbrambene objekte, komandna mesta, naoružanje i vojnu opremu Oružanih snaga Ukrajine.

Za efikasno otkrivanje ciljeva

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni istoričar Jurij Knutov, tokom specijalne vojne operacije glavni zadatak radarskih sistema za izviđanje i upravljanje vatrom „Zoopark“ je otkrivanje putanje neprijateljskih projektila, višecevnih raketnih sistema, artiljerijskih granata kalibra 155mm, kao i artiljerijske ili raketne baterije.
„Radarski sistemi za izviđanje i upravljanje vatrom „Zoopark“ u roku od nekoliko sekundi mogu da otkriju lokacije neprijateljske jedinice ili artiljerijskog postrojenja iz kog ukrajinske oružane formacije gađaju položaje ruske vojske ili gradove u Donbasu u kojima se nalazi civilno stanovništvo. Prilikom otkrivanja, njihovi koordinati se u startu predaju i udar se uzvraća. Tako se postiže visoka efektivnost uništenja protivničkih artiljerijskih oruđa“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Ipak, prema rečima Knutova, ruska vojska trenutno koristi napredniju verziju radarske stanice „Zoopark-1M“. Kao i njegov prethodnik, ovaj radarski sistem je postavljen na šasiju traktora guseničara MT-LB, ali je opremljen naprednijom elektronskom opremom. „Zoopark-1M“ je sposoban da istovremeno otkrije do 70 različitih pozicija neprijateljske artiljerije i sazna njihove koordinate za dvadeset sekundi nakon pucanja.
Osim njih, kako kaže Knutov, postoje i radarski sistemi nove generacije „Mars-2“ i „Ares-MVK“. Prema rečima stručnjaka, ovi sistemi se prvenstveno koriste za potrebe kopnenih snaga.
„Oni se mogu koristiti za otkrivanje neprijateljskih dronova, kao i protivnika na udaljenosti od 10 do 15 kilometara. Ovi radari su veoma kompaktni i koriste se sa zemlje. Veoma su traženi među trupama i lako se prebacuju na određena mesta, posebno tokom borbenih dejstava kada je potrebno utvrditi koordinate neprijatelja“, konstatuje sagovornik Sputnjika.
Međutim, osim radarskih sistema, za otkrivanje ciljeva i prilagođavanje vatre, oružane snage Rusije često koriste bespilotnu letelicu srednjeg dometa „Orlan-10“. Ovaj dron se lansira iz katapulta i može da nosi teret do pet kilograma. Sposoban je da radi na udaljenosti do 120 kilometara od zemaljske kontrolne stanice, dok u autonomnom režimu do 600 kilometara.
Za artiljerijske jedinice ruska domaća industrija proizvodi i bespilotnu letelicu „Orlan-30“. Ovaj dron je veći od svog prethodnika i u stanju je da nosi znatno veći teret. Oprema mu omogućava da vrši izviđanje u optičkom i infracrvenom opsegu i prenosi parametre neprijateljskih ciljeva. Pored toga, „Orlan-30“ može biti opremljen laserskim nišanom. To je uređaj koji osvetljuje protivničke objekte koji se zatim uništavaju artiljerijskim projektilima „Krasnopolj“ i drugom sličnom municijom.

„Snajperske“ haubice

Tokom borbenih dejstava na teritoriji Ukrajine, ruske oružane snage za uništavanje žive sile, neprijateljske vojne opreme, vatrenog oružja i komandnih mesta, prema rečima Knutova, koriste 152-milimetarske haubice „Giacint-B“.
„Ove haubice imaju prilično veliki kalibar koji oružanim snagama omogućava da precizno gađaju neprijateljske ciljeve na velikoj udaljenosti. „Giacint-B“ ima domet oko 30 kilometara. Zbog svoje visoke preciznosti pucanja i sposobnosti, vojnici ove haubice ponekada nazivaju „snajperskim“. One, iz prvog hica, uništavaju protivničke mete“, objašnjava Knutov.
Na snimku koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane vidi se izlazak radarskih sistema „Zoopark“ na položaje, raspoređivanje i priprema za rad, kao i prenos koordinata otkrivenih neprijateljskih položaja. Treba napomenuti da ruski artiljerci precizno nanose udare protiv neprijatelja zahvaljujući dobro uspostavljenoj interakciji „Zooparka“ i bespilotnih letelica.
  - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2022
RUSIJA
Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo radarski sistem „Zoopark“/video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala