- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Potresna svedočanstva iz logora: Crtali užase i sanjali o slobodi | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
Pratite nas
Kako o apsurdu neshvatljivog nasilja svedoče predmeti iz četiri zbirke Muzeja Jugoslavije koje čini više od 400 artefakata nastalih u logoru?
Potresna svedočanstva iz logora: Crtali užase i sanjali o slobodi | Orbita kulture
Šta se sve našlo u publikaciji „Sloboda je za nas san“, tematskom katalogu MJ, kakvu priču pričaju lutke i tabakere, peći napravljene od konzervi, pisma i spiskovi, proglasi i leci? Zašto je važno da ovi predmeti budu proglašeni za kulturno dobro od velikog značaja – za Sputnjik objašnjavaju autorke ove publikacije muzejska savetnica Veselinka Kastratović Ristić i viša kustoskinja Ana Panić.
Zašto je Rajko Petrov Nogo - pesnik koji nas je pre nekoliko dana napustio - već prvom knjigom postao jedan od najosobenijih i najsnažnijih glasova u srpskoj poeziji, kako su u ovoj lirici teme iz ličnih nesreća prerasle u one opšte, nacionalne, duhovne, da li je Nogovo večno buntovništvo, njegovo „ne tikaj u me“ bilo prirodni odgovor na život u sirotištima, šta smo izgubili odlaskom ovakvog pesnika – za Orbitu kulture govore pesnik Miroslav Maksimović i akademik i kompozitor Svetislav Božić.
O prvih 100 godina Duška Radovića, o najčuvenijem strašnom lavu dečje poezije ali i o tome zašto je ta poezija veća od Zmajeve – govore akademik Matija Bećković i autorka monografije „100 godina Duška Radovića“ Zorica Hadžić.
Na kakva razmišljanja podstiče izložba „Oblačim haljinu od zemlje“ koja predstavlja umetničku analizu sopstvene bolesti i pokušaj da se ona razume kroz stvaralački čin, da li autoporteti bez kose iz ciklusa „Tragovi tuge“ kao i skulpture od zemlje simbolizuju trošnost i privremenost svih, ne samo obolelih ljudi – pitamo autorku ove jedinstvene postavke otvorene u galeriji ULUS – Veru Stanarčević.
O pesmi „Neka žena i ja“ iz zbirke „Sekvoja“ za koju je upravo dobio nagradu „Zaplanjski Orfej“, o doživljavanju sveta sa osećanjem „najvećeg od svih strahova“, nalik sirenama hitne pomoći, ali i o poeziji koja nadrasta smrt ako je „bez ukrašavanja“ razgovaramo sa pesnikom, dramskim piscem i romanopiscem Enesom Halilovićem.
A u kakvoj su vezi fudbal i književnost otkriva pasionirani ljubitelj fudbala i nagrađivani književnik Vule Žurić.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala