- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Od Nemačke do Srbije – jake reprezentacije koje nisu očekivale rani kraj

© AP Photo / Ricardo MazalanNemačka – Japan
Nemačka – Japan - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
Pratite nas
Srbija je u Kataru završila učešće u grupnoj fazi i nije jedina, barem na papiru, jaka reprezentacija koja nije nastavila takmičenje u nokaut fazi. Dovoljno je reći da je takva sudbina zadesila i Nemce pa da sve bude jasno.
U grupi A plasirali su se Holandija i Senegal, eliminisan je Ekvador - donekle očekivano. U grupi B prošli su dalje Engleska i SAD, što je isto očekivano.
Kod grupe C dolazimo do prvog jakog tima koji tradicionalno prolazi grupu, ali ovoga puta je Poljska posle drame završila ispred Meksikanaca. Oni su u velikom broju otišli u Katar, navijali, ali su doživeli neuspeh i selektor Tata Martino je morao da da ostavku.
Kao jednog od favorita iz senke mnogi su videli reprezentaciju Danske koja se odlično pokazala u prethodnom periodu, ali su Danci umesto bajke doživeli fijasko u grupi D. Samo jedan osvojen bod za ekipu Kristijana Eriksena, čak je i Tunis bio ispred njih, a Australija je iznenađujuće završila na drugoj poziciji i prošla dalje. Danci ovo sigurno nisu očekivali.
A, šta reći za Nemce?
Svetska velesila, šampion sveta iz 2014. godine, ekipa koja je tada tukla Brazil 7:1 u Brazilu, doživela je to da u Rusiji 2018. i u Kataru 2022. ne prođe ni grupu?!
Moglo je čak da se desi da iz Grupe E ne prođe ni Španija, ali se Furija ipak provukla dalje, dok je Japan iznenađujuće završio na prvoj poziciji. Nemci će sada morati dobro da se zapitaju kako dalje, jer im se neuspeh ponovio na dva uzastopna Mundijala. Previše je to za fudbalsku silu kakva je Nemačka.
U grupi F ispod svog nivoa odigrala je Belgija i tako završila učešće u grupi, a to ujedno znači i kraj zlatne generacije koju su predvodili Kevin de Brujne, Romelu Lukaku, Dris Mertens, Tibo Kurtoa i ostali. Pitanje je ko će predstavljati Crvene đavole na sledećem Mundijalu.
Srbija možda nije toliko jaka kao Nemačka ili Belgija, ali jeste na papiru izuzetno jak tim, što Orlovi nisu uspeli da pokažu na terenu. Na kraju su završili kao poslednji u grupi sa dva poraza, jednim osvojenim bodom i osam primljenih golova. Očekivalo se mnogo više od igrača kakvi su Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Sergej Milinković-Savić...
Na kraju, u suzama su završili i Urugvajci, svakako su uz Porugalce bili najveći favoriti da prođu grupu, ali su Luis Suarez, Edinson Kavani i Darvin Nunjez prerano rekli zbogom Kataru.
Fudbaleri Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
Katar 2022
Orlovima skresana krila – završili kao 29. od 32 tima na SP
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala