- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić i Varhelji: Podrška u oblasti energetike

© Sputnik / Lola ĐorđevićOliver Varhelji i Aleksandar Vučić
Oliver Varhelji i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Pratite nas
Aleksandar Vučić rekao je danas da je sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem razgovarao o podršci u oblasti energetike, još jednom se zahvalivši za najavljenu ključnu budžetsku pomoć od 165 miliona evra, do kraja ove godine, koju je prilikom nedavne posete najavila i predsednica EK Ursula fon der Lajen.
“To je za nas veliki, izuzetno značajan novac, to je važna i velika stvar koju je EU završila u interesu zemalja Zapadnog Balkana, a Srbija je svakako dobila najznačajnija finansijska sredstva”, rekao je Vučić.
Ukazao je da je taj novac značajan i zbog toga što Srbija na mesečnom nivou, po kombinovanim cenama, ne troši manje od 200 miliona evra, a za struju, i to samo za uvoz, ne računajući proizvodnju, trošimo 42 miliona evra u novembru, ali ćemo i do 90 ili 100 miliona evra u decembru.
Razgovarali su, kaže, i o daljoj energetskoj diverzifikaciji Srbije, o mogućnosti za nabavku dodatnih količina gasa iz Azerbejdžana, ubrzanju radova na interkonektoru Srbija – Bugarska, pristupu terminalima tečnog naftnog gasa, itnerkonektoru Srbija – Severna Makedonija.
“O mnogo strateških stvari smo razgovarali, ali i projektima u kojima smo već zajedno sa EU, kao što je brza pruga Beograd – Niš. Srećan sam što će i Nišlije i jug Srbrije imati brzu prugu i vezu sa Budimpeštom, Bečom, kao i Beograd i Novi Sad”, rekao je Vučić i dodao da je u tom pogledu EU predvidela ogromnu podršku, ne samo kroz povoljne zajmove, već i u grantovima.

Varhelji: Paket energetske pomoći od 2,5 milijarde evra za region

Oliver Varhelji je rekao da je razgovarano o dva hitna pitanja, energetici i migracijama.
"Ne možete drugačije nego da razgovarate o ovom sa kime god da se sretnete", napomenuo je Varhelji.
"Kada je reč o energetici, doneli smo dobre vesti. To utiče i na Zapadni Balkan, stvorili smo paket energetske pomoći koji će mobilisati 2,5 milijarde evra za region, zemlje sa manje finansijskih sredstava imaju preokupaciju kako da prođu kroz zimu", ukazao je komesar.
Početkom naredne godine, izdvojiće se 165 miliona evra da pomognemo domaćinstvima da premoste veliki cenovni jaz zbog energetske krize, kaže Varhelji.
Drugi deo biće posvećen ulaganjima. Potreban je novi plan, aktuelne rute i novi dobavljači i moramo na tome da radimo, da promovišemo energetsku tranziciju, da donesemo nove izvore energenta, da Bugare "poguramo".
"Zato guramo i za novi terminal za tečni gas na Jadranu, koji bi doneli zelenu energiju na Zapadni Balkan iz Egipta, Tunisa, nadamo se da ćemo dopremiti električnu energiju do Zapadnog Balkana", kaže on.
Zapadni Balkan može da postane nova ulazna tačka za energente za EU, rekao je Varhelji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala