- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenk T-72 u DNR - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinski vojnici koji su se predali kod Krasnog Limana obučavani u Velikoj Britaniji

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 282. dan. Ruske snage nastavljaju ofanzivu u Avdejevskom pravcu u Donjeckoj Narodnoj Republici, a tokom noći bile širom jugoistoka Ukrajine bile upalile su se sirene za vazdušnu opasnost. Amerika namerava ozbiljno da poveća borbenu obuku oružanih snaga Ukrajine.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
19:09 02.12.2022
Američka administracija pregovara sa Kongresom da se za Ukrajinu izdvoji dodatnih 37,7 milijardi dolara, pri čemu bi 21 milijarda bila namenjena za vojnu pomoć, izjavio je koordinator strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.
On je dodao da konsultacije vodi savetnik predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.
Kako je Kirbi rekao na brifingu za novinare, salivan je ove nedelje bio na Kapitol hilukako bi razmotrio izdvajanje dodatnih sredstava u iznosu od 37,7 milijardi dolara, s tim što bi 21 milijarda bila namenjea za podršku Ukrajini u sferi bezbednosti.
Bela kuća očekuje da ta sredstva budu obezbeđena u okviru budžeta koji treba da bude odobren 16. decembra.
Kirbi je dodao i da Vašington ne vidi da postoji spremnost kod ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za pregovore.
„Zelenski je govorio da želi diplomatsko rešenje, ali nije spreman“, rekao je Kirbi i dodao da Amerika neće siliti Ukrajinu da sedne za pregovarački sto.
17:02 02.12.2022
Ukrajinski vojnici koji su se predali kod Krasnog Limana su zapravo padobranci iz 25. specijalne vazdušno-desantne brigade, koji su se obučavali u Velikoj Britaniji, javlja izveštač Sputnjika.
„Vaši (ruski vojnici) su krenuli u juriš na uporište, shvatio sam da je sve besmisleno. Podigao sam oružje i rekao da se predajem. Slali su me na 20 dana u Britaniju (na obuku)“, ispričao je za Sputnjik zarobljeni Dmitrij Procenko, inače stanovnik Nikolajeva.
Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da se u pravcu Krasnog Limana u LNR predalo 11 ukrajinskih vojnika.
16:37 02.12.2022
Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin posetio je LNR gde je obišao mobilisane Moskovljane. U Lugansku je obišao i lekare iz glavnog grada Rusije.
15:50 02.12.2022
Ukrajinske snage ispalile su na Donjeck 10 projektila "Grad". U udarima je poginula jedna žena.
15:47 02.12.2022
Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu se nada da će se do proleća razjasniti situacija oko pregovaračkog procesa za rešavanje ukrajinske krize.
„Smatram da ćemo do proleća imati jasnu predstavu o pregovaračkom stolu. Nećemo odustati, nastavićemo naše napore“, rekao je Čavušoglu na konferenciji „Sredozemnomorski dijalozi“ u Rimu.
14:52 02.12.2022
11:47 02.12.2022
Američki plaćenici pomažu u pripremi hemijskih provokacija u Ukrajini
Plaćenici iz SAD pomažu kijevskim vlastima da pripreme hemijske provokacije u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) Aleksandar Šuljgin.
Kako je precizirao, Rusija ima informaciju da se radi o plaćenicima iz američke države Nevada.
„Međutim, Amerikanci sve to demantuju, govore da je to dezinformacija sa ruske strane. Oni govore ta su ti ljudi pošteni i dobronamerni humanitarci“, kazao je Šuljgin.
09:39 02.12.2022
Ukrajinska vojska izgubila još 50 vojnika i artiljeriju „Gvozdika“
Ukrajinska vojska je proteklog dana izgubila 50 vojnika, jednu samohodnu artiljerijju „Gvozdika“, tri haubice, četiri tenka, sedam oklopnih transportera i 10 jedinica oklopnih vozila, saopštila je narodna milicija Donjecke Narodne Republike.
Kako je precizirano, reč je o tenkovima T-64BV i T-72B3, kao i o haubicama D-30.
09:35 02.12.2022
Eliminisana grupa ukrajinskih vojnika u Zaporožju
Ruske snage izvele su napad na ukrajinske jedinice u blizini grada Zaporožje, saopštio je predstavnik vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
Kako je rekao, preciznim raketnim pogotkom uništena je administrativna zgrada u južnom delu grada gde su se nalazili pripadnici ukrajinske vojske.
09:34 02.12.2022
07:44 02.12.2022
Pao moral ukrajinskih vojnika nakon izjave šefice EK
Predstavnik narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko izjaivio je da obaveštajni podaci pokazuju da je porastao broj ukrajinskih dezertera nakon što je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila broj poginulih ukrajinskih vojnika za devet meseci trajanja specijalne vojne operacije.
Kako je rekao, brojka od preko 100.000 poginulih je krajnje negativno uticala na moral ukrajinskih vojnika.
„Porastao je broj sabotaža, napuštanja položaja, u porastu je konzumacija alkohola i droge, dok su članovi porodica ukrajinskih vojnika počeli sve češće da se sukobljavaju sa predstavnicima vojnih odseka širom Ukrajine“, dodao je Maročko.
07:43 02.12.2022
Pentagon pojačava obuku ukrajinskih snaga
Pentagon namerava da značajno proširi program obuke ukrajinskih vojnika, saznaje „Vašington post“.
List tvrdi da Pentagon namerava da obučava ukrajinske vojnike da sprovode „sofisticirane vojne kampanje“, međutim, nigde se ne precizira šta to konkretno znači.
Prethodno je i Velika Britanija saopštila da namerava da pojača program obuke ukrajinskih vojnika sa tri na pet nedelja treninga.
07:42 02.12.2022
Ofanziva ruskih snaga na Vodjano
Ruska vojska izvodi napad na ukrajinske snage u mestu Vodjano na Avdejevskom pravcu u Donjeckoj Narodnoj Republici, javlja agencija RIA Novosti.
U napadu učestvuju jedinice „Štorm“ i prva Slavjanska brigada narodne milicije Donjecke narodne Republike, uz podršku artiljerije i dronova.
Prethodno je šef DNR Denis Pušilin rekao da ruske snage sužavaju krug oko Avdejevke.
07:41 02.12.2022
Eksplozije u centru Donjecka, pogođen kafić, stambena zgrada i prodavnica
U centru Donjecka tokom noći odjeknule su eksplozije nakon što je ukrajinska vojska granatirala ovaj grad, a pogođen je jedan kafić, jedna prodavnica i stambena zgrada.
Prema navodima vlasti, ukrajinska vojska je u napadu koristila sistem „Grad“, a ispaljene su dve rakete.
07:41 02.12.2022
Sirene na jugoistoku Ukrajine tokom noći
Na jugoistoku Ukjrajine tokom noći upalile su se sirene za vazdušnu opasnost, a reč je o Harkosvskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u delu Zaporoške oblasti koju kontrolišu ukrajinske snage.
Za sada nema informacija šta je pogođeno, ali ukrajinski mediji javljaju da trenutno uzbuna za vazdušnu opasnost nije aktivna.
Podsetimo, tokom jučerašnjeg dana sirene su se upalile u Harkovskoj, Krivogradskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala