- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ustavni sud BiH proglasio neustavnim dva zakona Srpske, reagovao Dodik

© Sputnik / Dejan SimićZgrada Predsedništva RS
Zgrada Predsedništva RS - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Pratite nas
Ustavni sud BiH ukinuo je Zakon o lekovima Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi, proglasivši ih neustavnim. Odmah je reagovao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, poručivši da su odluke Ustavnog suda BiH uperene protiv Srpske i srpskog naroda.
„Ustavni sud BiH je isključivo politički sud koji donosi odluke na bazi političkih instrukcija, a ne na osnovu Ustava BiH“, naveo je Dodik.
Dodik je na Tviteru ukazao da je to sud čije su odluke po pravilu uperene protiv Republike Srpske i srpskog naroda.
Poručio je da će Republika Srpska nastaviti s primenom svojih ustavom zagarantovanih prava i uspostaviti agenciju za lekove.
Kako navodi RTRS, Ustavni sud BiH je odlučivao o zahtevu Šefika Džaferovića koji je u vreme podnošenja zahteva za ocenu ustavnosti Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, bio predsedavajući Predsedništva BiH.
Prema mišljenju suda, u Ustavu BiH ne postoje odredbe na osnovu kojih bi moglo da se zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donela Narodna skupština Republike Srpske, ustavni.
Iz Ustavnog suda navode da su entiteti dužni da poštuju zakone na nivou BiH i da poštuju odluke institucija na nivou BiH.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala