- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Južna Koreja preko Portugala do osmine finala – tragedija za Ganu i Urugvaj

© AP Photo / Lee Jin-manJužna Koreja, Hvang He čan
Južna Koreja, Hvang He čan - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Pratite nas
Poslednje kolo u grupi H bilo je baš za infarkt, a uz prvoplasiranu Portugaliju takmičenje u Kataru će nastaviti selekcija Južne Koreje koja je savladala nezainteresovane Portugalce sa 2:1 pogotkom Hvang He Čana u 91. minutu.
Tako su Korejanci ostvarili veliki rezultat, iako im na startu poslednjeg kola gotovo niko nije davao šanse za prolaz u nokaut fazu, pored Gane i Urugvaja.
Ipak, čuvena upornost se isplatila selekciji koju vodi Portugalac Paolo Bento, koji je možda dobio i popust od zemljaka ovog popodneva, iako zobg suspenzije nije vodio tim.
Kombinovani tim Portugalije je poveo već u petom minutu golom Rikarda Orte, ali je Kim Jung Gvon u 27. izjednačio na 1:1 i vratio svoj tim u život. Nije dugo bilo ozbiljnijih dešavanja u nastavku, sve do nadoknade drugog dela.
© AP Photo / Darko BandicRikardo Orta, gol, Portugal - Južna Koreja
Rikardo Orta, gol, Portugal - Južna Koreja - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Tada je napadač Vulverhemptona Hvang He Čan sjajno reagovao na pas asa Totenhema Sona i lepim golom razgalio navijače Južne Koreje.
Inače, durgo poluvreme na ovom meču počelo je znatno ranije pa su Korejanci čekali gotovo deset minuta i kraj meča Urugvaj - Gana da proslave prolaz dalje.
Mnogi su uoči poslednjeg kola davali najveće šanse Gani, koja je imala dva boda više od Južnoamerikanaca, ali je Urugvaj slavio sa 2:0. Jedino što Kavani, Suarez i drugari nisu računali da će Portugalija prepustiti pobedu Južnoj Koreji.
A delovalo je i da će Gana, jedno od prijatnijih iznenađenja na Mundijalu, uspeti da zada konačan udarac neubedljivim Urusima, međutim, promašaj sa bele tačke Andrea Ajua u 20. minutu sasekao je potpuno Afrikance i faktički ih poslao kući.
© AP Photo / Aijaz RahiAndre Aju, Gana - Urugvaj
Andre Aju, Gana - Urugvaj - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Kao da je Urugvaju falio baš takav neki detalj da se trgne i probudi, a kada je to učinio stigao je do nedostižne prednosti. Oskar De Araskaeta konačno je zablistao u dresu nacionalnog tima.
As Flamenga matirao je dva puta golmana Gane u razmaku od šest minuta. Nisu Afrikanci znali šta ih je snašlo, ostavili su bez čuvara De Araskaetu koji ne prašta pa je pogocima u 26. i 32. minutu doneo svom timu ispotaviće se kasnije pirovu pobedu.
© AP Photo / Aijaz RahiOskar De Araskaeta, Urugvaj - Gana, Svetsko prvenstvo
Oskar De Araskaeta, Urugvaj - Gana, Svetsko prvenstvo - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Probala je Gana u nastavku utakmice da se vrati u život i borbu za drugo mesto. U igru je ušao i Zvezdin napadač Bukari. Stvorili su sjajni igrači iz Afrike nekoliko izglednih prilika, ali je golman Urugvaja sačuvao svoju mrežu.
Ipak, i jedne i druge je šokirao poraz Porutgalije koji je značio kraj sna o osminifinala.
Standings provided by Sofascore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala