Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ruski ambasador otkrio kako je EU od Rusije tražila pomoć u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Pratite nas
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je Brisel, pre otpočinjanja dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, tražio pomoć Rusije.
Iznoseći detalje o tome kako je do toga došlo, Bocan-Harčenko je naveo da je Generalna skupština UN, prepuštajući vođenje kosovskog dijaloga Evropskoj uniji 2010. godine, donela određene smernice za vođenje tog dijaloga.
„Brisel je još tada tražio, pre početka briselskog dijaloga Beograda i Prištine, podršku Rusije kako bi Generalna skupština UN odobrila okvire i agendu tog dijaloga“, kazao je ruski ambasador Bocan-Harčenko, ističući da tzv. francusko-nemački predlog koji je sada na stolu izlazi iz tih okvira.
Tada je bilo reči o normalizaciji odnosa, a ne o priznanju nezavisnosti tzv. Kosova, rekao je Bocan-Harčenko u intervjuu za RT Balkan, naglasivši da je Rusija uvek podržavala Rezoluciju 1244 kao pravni okvir za postizanje trajnog, uravnoteženog i pravednog rešenja kosovskog problema.

Zapad koristi Kosovo i Metohiju kao polugu pritiska na Srbiju

Kada je reč o ulozi Evropske unije u dijalogu sa Prištinom, Bocan-Harčenko je ocenio da Unija gura pod tepih pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, koje je za Beograd ključno.
Mišljenja je i da Zapad koristi Kosovo i Metohiju kao polugu pritiska na Srbiju, kao što od Ukrajine prave „anti-Rusiju“ kako bi vodili rat protiv Rusije. Cilj takve politike nije samo slabljenje Rusije, već i Evropske unije, kao i sprečavanje saradnje između, pre svih, Rusije i Nemačke, naveo je ruski ambasador.
Na pitanje da li smatra da Zapad pokušava da izazove krizu na Balkanu, Bocan-Harčenko je odgovorio da „nije ubeđen da Zapadu odgovara ‘vruća kriza’, ali da im sigurno odgovara krizna situacija, u okviru koje mogu da zadrže kontrolu“.
Kako je upozorio, to je opasno, pošto svaka kriza koja se ponavlja više puta može da se otrgne kontroli i postane „vruća“.
Bocan-Harčenko je ukazao i da Zapad ne poštuje potpisane sporazume i da uvek teži da ih naknadno izmeni kako im odgovara. To se, dodao je, dešavalo i na Balkanu, a kao primer naveo je Dejtonski sporazum.
Prema njegovim rečima, Zapad od samog početka sukoba u bivšoj Jugoslaviji vodi politiku suprotnu srpskim interesima.
„Kosovo je od početka raspada SFRJ bilo zamišljeno kao teren za napad na Srbiju“, rekao je Bocan-Harčenko i dodao da je osnovni cilj bio uništavanje samostalnosti i dostojanstva Srbije.
Ti napadi na srpski narod postoje i u Bosni i Hercegovini, gde Zapad želi da ograniči nadležnosti Republike Srpske, naveo je ruski ambasador.
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
SRBIJA
Bocan-Harčenko o potezu Kurtija i reakciji EU: Sve je predvidljivo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala